Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes céklás köményes ausztrál buci

KolosFreeFood receptválogatásunk egy igen különleges gluténmentes péksütemény recepttel bővült.
buci recept gluténmentesen

Egy ausztrál sorozatban láttam, hogy ezt a finomságot eszik. Nekiálltam agyalni, ezt el kell készítenem! A kömény keserédessége igazán jól illik a mazsola lágyságához, édességéhez. A tetején lévő szezámmag pedig kitűnően harmonizál a cékla rozsaszines színével.

Hozzávalók (2 db egyforma cipócskához):

  • 100 g reszelt, főtt cékla
  • 300 g Naturbit Glutén- és búzamentes lisztkeverék
  • 270 ml langyos víz
  • egy csipet cukor
  • 20 g friss élesztő
  • 10 g só
  • 2 teáskanál útifűmaghéjőrlemény (psyllium rost)
  • 1,5 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál egész kömény
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömeny
  • 1,5 marék mazsola (vízben átmosva, beáztatva)
  • Ízlés szerint szezámmag

Tetejére

  • 1 evőkanál étolaj

Kelesztéshez, sütéshez:

  • Fém tálban kb. 250 ml víz, a sütő aljába helyezve

A céklás gluténmentes buci elkészítése:

  • Futtassuk fel az élesztőt a vízben a csipet cukorral.
  • Amíg az élesztő megkel, reszeljük le a kihűlt, megpárolt céklát.
  • Mérjük ki a lisztet, sót, köményt és az útifűmaghéjat is.
  • Amikor megkelt az élesztő, öntsük a kimért liszthez.
  • Adjuk hozza az előre vízbe beáztatott mazsolát is.
  • Egy gumikesztyű segítségével alaposan dagasszuk meg a tésztát.
  • Adjuk hozzá az étolajat is.
  • Ha még mindig nagyon tapad a gumikesztyűre a tészta, kevés étolajat tehetünk még a kesztyűnkre.
  • Formáljunk ebből a tésztából két egyforma adag cipót.
  • Kb. 50 ºC-os sütőben, amiben már ott a víz kelesszük a duplájára.
  • Ha már majdnem megkelt a tészta, én a fürdőszobába teszem tepsivel együtt, amíg a sütő bemelegszik 200 ºC-ra.
  • Süssük készre kb. 35-40 perc alatt.
  • Kihűlve könnyen szeletelhetjük.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 2 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. céklás
gluténmentes buciban
Energia 6900 kJ / 1643 g 3451 kJ / 822 kcal
Zsír 45,3 g 22,7 g
  amelyből telített zsírsavak 6,1 g 12,2 g
Szénhidrát 280,9 g 140,5 g
  amelyből cukrok 42,8 g 21,4 g
Rost 35,0 g 17,5 g
Fehérje 17,0 g 8,5 g
10,08 g 3,36 g

A gluténmentes buci recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.

gluténmentes buci recept

céklás gluténmentes buci

Kategória: , , ,