Lazac petrezselyemgyökér mártással gluténmentesen
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes ebéddel bővült.
Villámgyorsan elkészíthető finomság, akár ebédre, vacsorára, de az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A petrezselymes gyökérmártáshoz most sok szárított kakukkfüvet tettem, így a répához már csak egy csipet rozmaringot tettem, a fokhagyma és bors mellé. A sárgarépa édeskés ízéhez kiválóan illik a petrezselyem egyedi íze.
Hozzávalók (3 főre):
Lazachoz:
- 350 g lazacfilé (Aldi, dobozos, ez 3 kis szeletke)
- fél citrom frissen facsart leve
- frissen őrölt bors
- 1,5 dl víz
Petrezselyemgyökér mártás:
- 500 g petrezselyemgyökér
- 1 evőkanál ligamargarin
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál szárított kakukkfű
- 2 dl rizs főzőkrém
- annyi víz, amennyi éppen ellepi a petrezselymet
Fűszeres sárgarépa:
- 500 g sárgarépa
- 6-8 cikk fokhagyma
- 1 kis szál friss rozmaring
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 150 ml olíva olaj
- 3 teáskanál só
A gluténmentes lazacos ebéd elkészítése:
- Pucoljuk meg a répákat.
- A petrezselymet apróra vágjuk fel, és egy edényben pároljuk meg, de csak annyi vízzel ami épp ellepi.
- Ehhez adjuk is hozzá a szárított kakukkfüvet.
- A sárgarépát felezzük, és a feleket hosszában vágjuk fel, daraboljuk körülbelül egyforma nagyságú téglákká.
- Egy mozsárban a fokhagyma cikkeket, borsot és a rozmaringot az olíva olajjal morzsoljuk el, homogenizáljuk.
- Ebbe a fűszeres olajba forgassuk bele a sárgarépa téglákat, majd előmelegített 180 C-os sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük, pároljuk.
- Amikor elfőtte a levét a petrezselyem, és már puha, tegyük turmixgépbe.
- Adjuk hozzá a ligamargarint és a rizs főzőkrémet.
- Turmixoljuk össze, adjunk hozzá borsot és sót is.
- Ha krémesre turmixoltuk, de még hígnak érezzük, érdemes pár percig forralni rajta, így egész biztosan sűrűbb lesz a mártásunk.
- A halat a kevés vízben pároljuk meg.
- Ekkor tegyük rá a frissen facsart citromlevet, őrölt borsot, és mindkét oldalát 6-6 perc alatt pároljuk meg.
- Azt elkészült sárgarépát és a mártást tegyük tányérra, adjuk hozzá a halat.
- Szórjuk meg kakukkfűvel, és fogyasszuk egészséggel.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 40-45 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes lazacos ebéd tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors citrom főétel fokhagyma glutén és tejmentes gyors ivóvíz kakukkfű margarin olaj petrezselyem rizs főzőkrém rozmaring sárgarépa só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes