Almás fahéjas csavart gluténmentes rúd
Iri mama ötletesen használta fel a maradák almát ebben a fahéjas gluténmentes süteményben.
Az ünnepek alatt összejött egy kis alma, amit fel kellett használni, kezdtek fonnyadozni szegények. Így már senkinek sem kellett, ezért gluténmentes sütit készítettem belőle. Tojásmentes kelttésztába töltöttem.
Hozzávalók (18 rúdhoz):
Töltelék:
- 1 kg tisztított, reszelt alma
- 30 g cukor
- egy késhegynyi fahéj
- 1 db narancs reszelt héja
- 20 g rizsdara, ha nedves az alma vagy darált dió
Tészta:
- 340 g It’s us Miklós universal mix gluténmentes lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal (vagy Nutri free mix per pane gluténmentes lisztkeverék, vagy Schär mix B gluténmentes lisztkeverék)
- 3 g só
- 40 g cukor
- 10 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 5 g porélesztő
- 150 g langyos tej (növényi eredetű is jó)
- 50 g tejszín (növényi eredetű is jó)
- 120 g langyos víz
- 35g laktózmentes natúr vajkrém (növényi eredetű is jó)
Tetejére kenéshez:
- 20 g tej
- 10 g cukor
Tetejére szóráshoz:
- 10 g porcukor
Almás fahéjas csavart gluténmentes rúd elkészítése:
- Először az almákat meghámozom, mosom, lereszelem.
- Egy kisebb lábasba teszem, rá a cukrot, narancs reszelt héját, majd megpárolom, amíg az összes nedvességet elveszíti.
- Végül egy kis fahéjjal ízesítem és gélreteszem hűlni.
- Dagasztó tálba mérem a lisztet, sót, cukrot, útifűmaghéjat, és az élesztőt.
- Alaposan összekeverem. Ezután meglangyosítom a tejet és a tejszínt együtt egy mérő pohárban.
- Ráöntöm a lisztre, dagasztó gép spiráljával elkezdem összeállítani a tésztát. Itt még elég kemény a tészta, így hozzáteszem a többi folyadékot, most langyos vizet.
- Pár percig dagasztom, végül beleteszem a vajkrémet. Nagyon jó állagú, rugalmas tészta lett.
- Pici olajat locsolok rá, hogy ne száradjon ki a felületén. Letakarom, konyhapulton, duplájára kelesztem. Ez lehet 1óra, de több is. Attól függ milyen meleg van a lakásban.
- Mikor szépen megkelt, liszttel szórt gyúrólapra borítom a tésztát.
- Egy nagyméretű téglalappá nyújtom. Felére, egyenletesen rásimítom a kihűlt alma tölteléket. Ha túl nedves az alma, tehetünk rá, 1-2 evőkanál rizsdarát vagy darált diót. Ezután, ráhajtom a tészta másik felét.
- Pizza vágóval 1,5 – 2 cm-es csíkokra vágom. Gáztepsire sütőpapírt teszek.
- A felcsíkozott tésztát, többször megtekerem. Tepsibe rendezem, mikor kész, langyos tejjel lekenem, és pici cukorral leszórom.
- Azt tapasztaltam, de lehet csak az én sütőm ilyen, hogy a kelteknél szebb lesz, ha nem melegítem elő a sütőt.
- Ezért hideg sütőbe teszem, 180 °C fokra állítom, és légkeveréssel 20-25 percig sütöm. Rácson hűtöm. Porcukorral szórva tálalom.
Nagyon finom, üde sütemény. Reggelire, uzsonnára vagy utazáshoz tökéletes választás. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 30 perc + kelesztés, sütés
- Előkészítés – dagasztás: 15 perc
- Kelesztés: 1-2 óra
- Formázás: 15 perc
- Sütés: 20-25 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. almás fahéjas csavart gluténmentes rúdban |
Energia | 9424 kJ / 2245 kcal | 524 kJ / 125 kcal |
Zsír | 35,7 g | 2,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 21,4 g | 1,2 g |
Szénhidrát | 447,9 g | 24,9 g |
amelyből cukrok | 211,2 g | 11,7 g |
Rost | 90,9 g | 5,1 g |
Fehérje | 18,6 g | 1,0 g |
Só | 3,67 g | 0,20 g |
- Recept címke: alma cukor édes fahéj It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék lisztkeverék narancs Nutri free Mix per Pane lisztkeverék porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) rizsdara Schär Mix B só tej tejszín uzsonna és tízórai vajkrém vendégváró