Köményes-lenmagos gluténmentes kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes köményes-lenmagos kenyérrel bővült.
Réges-régen sütöttem már kenyeret. Most, hogy vásároltam egy hasznos kelesztő kosarat, muszáj volt kipróbálnom. Köménymagot pirítottam és lenmagot daráltam, ezt tettem a tésztába. Hosszú ideig kelesztettem, sütés közben belengette az egész konyhát a köménymag illata. Több nap után is friss, kenhető, szeletelhető és puha maradt a kenyerem. Próbáljátok ki! TIPPEK
Hozzávalók (20 szelet):
- 500 g Its’ us Miklós barna lisztkeverék
- 2 evőkanál lenmag ledarálva
- 2 evőkanál köménymag
- 520 ml langyos víz
- 14 g Its us útifűmaghéj őrlemény
- 14 g só
- 20 ml étolaj
- 22 g friss élesztő
- 50 ml vegán növényi tejföl
- 1 mokkáskanál cukor
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 mokkáskanál ketchup
Sütéshez:
- kis fém lábas, 2-3 dl vízzel
A köményes-lenmagos gluténmentes kenyér elkészítése:
- A vegán tejfölt langyosítsuk meg.
- Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni ezeket.
- A köménymagot pirítsuk meg forró serpenyőben, amíg kezd illatozni.
- Ezt daráljuk le a lenmaggal együtt.
- Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez.
- Ha már felfutott az élesztő, öntsük hozzá a kenyérliszthez, és a hozzáadott langyos vízhez.
- Dagasztógép/Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
- Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
- Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
- Takarjuk le körben az egész edényt.
- Most két órán át hagytam kelni.
- Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Kenjük le az étolajas-ketchupös keverékkel.
- Esetleg szórjunk még a tetejére magokat.
- Előmelegített 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
- Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
- A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
- Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
- Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc, 2 óra kelesztés, 1 óra sütés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet köményes-lenmagos gluténmentes kenyérben |
Energia | 9431 kJ / 2251 kcal | 470 kJ / 112 kcal |
Zsír | 53,5 g | 2,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 14,5 g | 0,7 g |
Szénhidrát | 417,6 g | 20,8 g |
amelyből cukrok | 29,8 g | 1,5 g |
Rost | 27,3 g | 1,4 g |
Fehérje | 10,1 g | 0,5 g |
Só | 14,27 g | 0,71 g |
A gluténmentes köményes-lenmagos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kenyér gyors It's us gluténmentes termékek ivóvíz ketchup köménymag lenmag lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tejföl tejföl alternatíva uzsonna és tízórai