Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Köményes-lenmagos gluténmentes kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes köményes-lenmagos kenyérrel bővült.

Réges-régen sütöttem már kenyeret. Most, hogy vásároltam egy hasznos kelesztő kosarat, muszáj volt kipróbálnom. Köménymagot pirítottam és lenmagot daráltam, ezt tettem a tésztába. Hosszú ideig kelesztettem, sütés közben belengette az egész konyhát a köménymag illata. Több nap után is friss, kenhető, szeletelhető és puha maradt a kenyerem. Próbáljátok ki! TIPPEK

Hozzávalók (20 szelet):

Tetejére:

  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 mokkáskanál ketchup

Sütéshez:

  • kis fém lábas, 2-3 dl vízzel

A köményes-lenmagos gluténmentes kenyér elkészítése:

  • A vegán tejfölt langyosítsuk meg.
  • Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
  • Hagyjuk felfutni ezeket.
  • A köménymagot pirítsuk meg forró serpenyőben, amíg kezd illatozni.
  • Ezt daráljuk le a lenmaggal együtt.
  • Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez.
  • Ha már felfutott az élesztő, öntsük hozzá a kenyérliszthez, és a hozzáadott langyos vízhez.
  • Dagasztógép/Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
  • Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
  • Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
  • Takarjuk le körben az egész edényt.
  • Most két órán át hagytam kelni.
  • Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  • Kenjük le az étolajas-ketchupös keverékkel.
  • Esetleg szórjunk még a tetejére magokat.
  • Előmelegített 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
  • Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
  • A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
  • Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
  • Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc, 2 óra kelesztés, 1 óra sütés

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet köményes-lenmagos
gluténmentes kenyérben
Energia 9431 kJ / 2251 kcal 470 kJ / 112 kcal
Zsír 53,5 g 2,7 g
  amelyből telített zsírsavak 14,5 g 0,7 g
Szénhidrát 417,6 g 20,8 g
  amelyből cukrok 29,8 g 1,5 g
Rost 27,3 g 1,4 g
Fehérje 10,1 g 0,5 g
14,27 g 0,71 g

A gluténmentes köményes-lenmagos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes köményes-lenmagos kenyér

Kategória: , , , ,