Húsvéti, karobporos epervelős cupcake
KolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb gluténmentes kenyér recepttel bővült.
Karobpor/kakaópor, epervelő és olasz habcsók. Pont nagyszerű, dekoratív apró sütemény nem csak húsvétra. Pillanatok alatt készen van, a dekoráció pedig a fantáziánkra van bízva. Ha elfogy, és jönnek még vendégek, semmi baj. Amíg beszélgetünk, meg is sülnek a kis muffinok.
Hozzávalók (12 db cupcakehez):
Tészta hozzávalói:
- 185 g It’s Kate’s low carb mix, gluténmentes sütemény lisztkeverék
- 25 g karobpor
- 8 g gluténmentes sütőpor
- 22 negyedannyi édesítő (1:4 édesítőszer)
- 2 db L-es nagyméretű tojás
- 4 g facsart citromlé
- 70 g napraforgó étolaj
- 192 g növényi ital (most rizsital)
Epervelő:
- 150 g eper (most fagyasztott)
- 1 teáskanál negyedannyi édesítő (1:4 édesítőszer)
- 50 ml víz
- csipet só
- 1 mokkáskanál agar-agar
- negyed kezeletlen citrom reszelt héja
Olasz habcsók:
- 150 g kristálycukor
- 38 g víz
- 2 db L méretű tojásfehérje
- pár csak citromlé
Tetejére:
- ehető virágok
- darált pisztácia
- liofilizált eperdarabok
A húsvéti gluténmenetes cupcake elkészítése:
- Muffin elkészítése:
- Mérjük ki a és keverjük csomómentesre a hozzávalókat.
- Adagoljuk cupcake papírral kibélelt muffinsütőbe a tésztát.
- Előmelegített 180 C-os sütőben süssük a muffint kb. 30 percig.
- Amíg sül a muffin, készítsük el az epervelőt.
- A fagyasztott eperhez adjuk a vizet, édesítőt, csipet sót és a reszelt citromlevet.
- Forraljuk fel, adjuk hozzá az agar-agart, és még egyet forraljunk rajta még egyet.
- Villával alaposan törjük össze, nyomjuk szét a megpuhult eperszemeket.
- Tegyük félre hűlni.
- Közben elkészültek a muffinok.
- Vegyük ki azokat, tegyük félre hűlni.
- Elkészítjük a habcsókot.
- A cukrot a kevés vízben felmelegítjük, amíg „csípőssé” nem válik a cukorszirup.
- Vigyázzunk a csípősség a cukorszirup forróságára utal.
- Kezdjük el felverni a tojáshabot, a csipet sóval és a citromlével.
- Amikor a hab kezd összeállni, vékony sugárban öntsük hozzá a cukorszirupot.
- Legmagasabb fokozaton verjük kőkemény habbá a tojásfehérjét.
- Amikor ezzel is készen vagyunk, állítsuk össze a cupcakeket.
- Egy kis muffin késsel, vagy kis kanállal készítsünk kis lyukakat a muffinokba.
- Töltsük meg a kissé megzselésedett epervelővel.
- Erre jöhet a kőkemény hab.
- Most kis habzsákba töltöttem, és úgy formáltam habokat a muffinok tetejére.
- Dekoráljuk a habot ehető virágokkal, darált pisztáciával, liofilizált eperdarabokkal.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
A gluténmentes húsvéti cucpcake tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar citrom cukor cupcake édesítőszer eper étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes húsvéti receptek It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék karobpor lisztkeverék pisztácia rizsital só sütőpor tojás víz