Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Húsvéti, karobporos epervelős cupcake

KolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb gluténmentes kenyér recepttel bővült.
húsvéti gluténmentes cupcake

Karobpor/kakaópor, epervelő és olasz habcsók. Pont nagyszerű, dekoratív apró sütemény nem csak húsvétra. Pillanatok alatt készen van, a dekoráció pedig a fantáziánkra van bízva. Ha elfogy, és jönnek még vendégek, semmi baj. Amíg beszélgetünk, meg is sülnek a kis muffinok.

Hozzávalók (12 db cupcakehez):

Tészta hozzávalói:

  • 185 g It’s Kate’s low carb mix, gluténmentes sütemény lisztkeverék
  • 25 g karobpor
  • 8 g gluténmentes sütőpor
  • 22 negyedannyi édesítő (1:4 édesítőszer)
  • 2 db L-es nagyméretű tojás
  • 4 g facsart citromlé
  • 70 g napraforgó étolaj
  • 192 g növényi ital (most rizsital)

Epervelő:

  • 150 g eper (most fagyasztott)
  • 1 teáskanál negyedannyi édesítő (1:4 édesítőszer)
  • 50 ml víz
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál agar-agar
  • negyed kezeletlen citrom reszelt héja

Olasz habcsók:

  • 150 g kristálycukor
  • 38 g víz
  • 2 db L méretű tojásfehérje
  • pár csak citromlé

Tetejére:

  • ehető virágok
  • darált pisztácia
  • liofilizált eperdarabok

A húsvéti gluténmenetes cupcake elkészítése:

  • Muffin elkészítése:
  • Mérjük ki a és keverjük csomómentesre a hozzávalókat.
  • Adagoljuk cupcake papírral kibélelt muffinsütőbe a tésztát.
  • Előmelegített 180 C-os sütőben süssük a muffint kb. 30 percig.
  • Amíg sül a muffin, készítsük el az epervelőt.
  • A fagyasztott eperhez adjuk a vizet, édesítőt, csipet sót és a reszelt citromlevet.
  • Forraljuk fel, adjuk hozzá az agar-agart, és még egyet forraljunk rajta még egyet.
  • Villával alaposan törjük össze, nyomjuk szét a megpuhult eperszemeket.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Közben elkészültek a muffinok.
  • Vegyük ki azokat, tegyük félre hűlni.
  • Elkészítjük a habcsókot.
  • A cukrot a kevés vízben felmelegítjük, amíg „csípőssé” nem válik a cukorszirup.
  • Vigyázzunk a csípősség a cukorszirup forróságára utal.
  • Kezdjük el felverni a tojáshabot, a csipet sóval és a citromlével.
  • Amikor a hab kezd összeállni, vékony sugárban öntsük hozzá a cukorszirupot.
  • Legmagasabb fokozaton verjük kőkemény habbá a tojásfehérjét.
  • Amikor ezzel is készen vagyunk, állítsuk össze a cupcakeket.
  • Egy kis muffin késsel, vagy kis kanállal készítsünk kis lyukakat a muffinokba.
  • Töltsük meg a kissé megzselésedett epervelővel.
  • Erre jöhet a kőkemény hab.
  • Most kis habzsákba töltöttem, és úgy formáltam habokat a muffinok tetejére.
  • Dekoráljuk a habot ehető virágokkal, darált pisztáciával, liofilizált eperdarabokkal.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc

A gluténmentes húsvéti cucpcake tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

húsvéti gluténmentes cupcake KolosFreeFood

húsvéti gluténmentes cupcake

 

Kategória: , , ,