Gluténmentes céklás, epres csigák
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes céklás, epres csigákkal bővült.
Kimondhatatlanul, leírhatatlanul szeretem a csigákat. No nem azokat, amelyek képesek elmozdulni, hanem a finom, puha, sütőben megsült, még szinte langyos, szaftos tésztakülönlegességeket. Most céklával színeztem a tésztát, így nem is száradt ki. A céklától kellemes rózsaszín lett a csigám. Eperlekvár, és eper került bele. Mennyi, igazán tavasz indító finomság.
Hozzávalók (11 db):
- 80 g főtt cékla
- 220 g It’s us mimen cirok pékáru lisztkeverék
- 110 g It’s us Miklós probiotikus cikóriainulinnal, univerzál gluténmentes lisztkeverék
- 340 ml víz
- 8 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 32 g Rama margarin
- 2 evőkanál negyedannyi édesítőszer (1:4)
- 18 g friss élesztő
- csipet cukor
- csipet só
Töltelék:
- 1 evőkanál Rama margarin
- 3 evőkanál házi eperlekvár
- 3 db friss eperszem (kb. 70 g)
Nyújtáshoz:
- 2-3 evőkanál It’s us mimen cirok pékáru lisztkeverék
Tetejére:
- 1 evőkanál Rama margarin
Cukormáz:
- 3 evőkanál porcukor
- annyi frissen facsart citromlé, amennyit felvesz a cukor
- fél reszelt biocitrom reszelt héja
A gluténmentes céklás, epres csigák elkészítése:
- Élesztőt csipet cukorral 50 ml langyos vízben futtassuk fel.
- Addig a főtt céklát reszeljük le finom lyukú reszelőn.
- Mérjük ki a száraz összetevőket és a vizet is.
- A száraz összetevőkhöz öntsük a megkelt élesztőt.
- Adjuk hozzá a megolvasztott Rama margarint.
- Kezdjük egy gyúrni a tésztát.
- Fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, és úgy gyúrjuk tovább.
- Fokozatosan fogja felvenni a vizet.
- Ciroklisztkeveréken nyújtsuk ki vékony téglalappá a tésztát.
- A tésztát kenjük le puha, szobahőmérsékletű margarinnal.
- Erre vékonyan kenjük rá a házi eperlekvárt.
- A megmosott epret apróra vágva tegyük a lekvárral lekent tésztára.
- Tekerjük fel a csigatésztát.
- Két ujjnyi vastagságúra vágjuk fel.
- Enyhén margarinozott tepsibe rakjuk a csigákat.
- Lekenjük a tetejüket olvaszott, maradék margarinnal.
- Lefedve hagyjuk kelni, körülbelül 30 percet, amíg duplájára nem kel meg.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőbe tegyünk kis fém edénybe 2 dl vizet.
- Süssük készre 30-35 perc alatt.
- Tetejére, amikor már kihűltek a csigák, tegyünk cukormázt.
- A cukormáz hozzávalóit keverjünk el sűrűre, de csorgatható állagúra.
- Csurgassunk néhány vonalat a csigákra.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes céklás, epres csigák tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cékla citrom cukor édes édesítőszer élesztő eper eperlekvár glutén és tejmentes gluténmentes kakaós csiga It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us mimen cirkos lisztkeverék ivóvíz margarin porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai