Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kakaós csiga alternatív lisztekkel és sikérhelyettesítővel

Gluténmentes kakaós csiga, sikérhelyettesítővel.Korábbi cikkünkben a gluténmentes tésztagyúrás rejtelmeiről írtunk. Most az ott felsorolt sikérhelyettesítőkkel kísérleteztünk és választottuk ki a legjobb receptet:

Hozzávalók kb.: 16 db kakaós csigához:

Gluténmentes tészta:

Kakaós töltelék:

  • 25 g kakaópor
  • 25 g porcukor
  • 50 g margarin

Elkészítés:

  • Száraz hozzávalók előkészítése:
    Egy edényben a liszteket alaposan összekeverjük, majd átszitáljuk egy szűrőn, hogy a lisztszemek közé levegő kerüljön, így a tészta még könnyedebb lesz.
  • Élesztő felfuttatása:
    A tejből 1 dl-t felmelegítjük (de nem felforraljuk!), majd beledaraboljuk a friss élesztőt és egy fél teáskanál kristálycukrot.
    Simára keverjük, majd pihentetjük, hogy az élesztő dolgozni tudjon.
    Kb 5 perc alatt az élesztős tej felfut, a duplájára emelkedik.
  • “Sikér” készítése:
    A 0,5 dl tejhez folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a psylliumot, majd addig keverjük, míg be nem sűrűsödik (kb 1 perc).
    Onnan tudjuk, hogy kész, hogy ha a kanalat ki szeretnénk venni a masszából, az jön vele, nem szakad szét.
  • Nedves hozzávalók összekeverése:
    A margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, a psylliumot, majd óvatosan belekeverjük a felfuttatott élesztőt és a tojást is.
  • Gyúrás, dagasztás:
    A nedves hozzávalókat tartalmazó masszát óvatosan hozzáadjuk a lisztkeverékhez és folyamatos keverés mellett egynemű masszát készítünk belőle.
    A műveletet dagasztókarral, vagy kézzel is lehet végezni. Addig kell dagasztani a tésztát, amíg az csomómentes nem lesz, és el nem válik az edény falától.
  • Attól függően, hogy a tészta mennyire lágy szükség szerint adagolhatjuk hozzá a maradék 0,5 dl tejet.
  • Kelesztés:
    A kész tésztánkból golyót formálunk és meleg helyen letakarva, 1 órán keresztül kelesztjük. Ekkor a tészta a duplájára nő.
  • Töltelék készítése:
    A töltelékhez a margarint felolvasztjuk, a porcukrot pedig elvegyítjük a kakaóporral.
  • Nyújtás, töltés:
    A tésztát kukoricaliszttel szórt deszkán óvatosan átgyúrjuk, majd sodrófa segítségével kinyújtjuk 0,5 cm vastag, kb 20 cm x 60 cm-es téglalap méretűre.
    A kinyújtott tészta felületét ecset segítségével megkenjük a felolvasztott margarin felével, majd egyenletesen rászórjuk a porcukros kakaóport úgy, hogy a rövidebb végén az utolsó 2 cm-t kihagyjuk.
  • Alakítás, darabolás:
    A margarinnal megkent, kakaópor és porcukor elegyével megszórt tésztát a rövidebbik vége felől szorosan feltekerjük, hogy egy rövid, de vastag roládot kapjunk.
    Az így kapott tekercsből 2 cm széles szeleteket vágunk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, nem túl szorosan egymáshoz.
    (A csigákat kézzel óvatosan lelapíthatjuk, ha a vágás során eldeformálódott. A tészta végét hajtsuk a csiga alá, hogy a sütés során ne nyíljon szét.)
    A csigák felületét megkenjük a maradék olvasztott margarinnal.
  • Sütés:
    Előmelegített sütőben, légkeverésen 60°C-on 10 percig elősütjük a csigákat, hogy a végleges méret kialakuljon (ekkor is még nőnek a csigák), majd a sütőt 200°C-ra melegítjük és 10 perc alatt készre sütjük a csigákat.
  • Szórás:
    Ha a kakaós csigák kihűltek, megszórjuk porcukorral őket.

Elkészítési idő: kb 2 óra

  • Előkészítés: 20-25 perc
  • Kelesztés: 1 óra
  • Dagasztás, gyúrás, formázás: 10 perc
  • Sütés: 20 perc

Nehézségi szint: haladó

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A gluténmentes kakaós csiga receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: , , , ,