Gluténmentes kakaós csiga alternatív lisztekkel és sikérhelyettesítővel
Korábbi cikkünkben a gluténmentes tésztagyúrás rejtelmeiről írtunk. Most az ott felsorolt sikérhelyettesítőkkel kísérleteztünk és választottuk ki a legjobb receptet:
Hozzávalók kb.: 16 db kakaós csigához:
Gluténmentes tészta:
- 340 g liszt:
- 155 g hajdinaliszt
- 100 g kölesliszt
- 70 g kukoricaliszt
- 15 g amarántliszt
- 2 lapos teáskanál psyllium (útifűmaghéj)
- 2 dl 1,5%-os tej
- 20 g friss élesztő
- 80 g kristálycukor
- 70 g margarin
- 1 db M-s tojás
Kakaós töltelék:
- 25 g kakaópor
- 25 g porcukor
- 50 g margarin
Elkészítés:
- Száraz hozzávalók előkészítése:
Egy edényben a liszteket alaposan összekeverjük, majd átszitáljuk egy szűrőn, hogy a lisztszemek közé levegő kerüljön, így a tészta még könnyedebb lesz. - Élesztő felfuttatása:
A tejből 1 dl-t felmelegítjük (de nem felforraljuk!), majd beledaraboljuk a friss élesztőt és egy fél teáskanál kristálycukrot.
Simára keverjük, majd pihentetjük, hogy az élesztő dolgozni tudjon.
Kb 5 perc alatt az élesztős tej felfut, a duplájára emelkedik. - “Sikér” készítése:
A 0,5 dl tejhez folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a psylliumot, majd addig keverjük, míg be nem sűrűsödik (kb 1 perc).
Onnan tudjuk, hogy kész, hogy ha a kanalat ki szeretnénk venni a masszából, az jön vele, nem szakad szét. - Nedves hozzávalók összekeverése:
A margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, a psylliumot, majd óvatosan belekeverjük a felfuttatott élesztőt és a tojást is. - Gyúrás, dagasztás:
A nedves hozzávalókat tartalmazó masszát óvatosan hozzáadjuk a lisztkeverékhez és folyamatos keverés mellett egynemű masszát készítünk belőle.
A műveletet dagasztókarral, vagy kézzel is lehet végezni. Addig kell dagasztani a tésztát, amíg az csomómentes nem lesz, és el nem válik az edény falától. - Attól függően, hogy a tészta mennyire lágy szükség szerint adagolhatjuk hozzá a maradék 0,5 dl tejet.
- Kelesztés:
A kész tésztánkból golyót formálunk és meleg helyen letakarva, 1 órán keresztül kelesztjük. Ekkor a tészta a duplájára nő. - Töltelék készítése:
A töltelékhez a margarint felolvasztjuk, a porcukrot pedig elvegyítjük a kakaóporral. - Nyújtás, töltés:
A tésztát kukoricaliszttel szórt deszkán óvatosan átgyúrjuk, majd sodrófa segítségével kinyújtjuk 0,5 cm vastag, kb 20 cm x 60 cm-es téglalap méretűre.
A kinyújtott tészta felületét ecset segítségével megkenjük a felolvasztott margarin felével, majd egyenletesen rászórjuk a porcukros kakaóport úgy, hogy a rövidebb végén az utolsó 2 cm-t kihagyjuk. - Alakítás, darabolás:
A margarinnal megkent, kakaópor és porcukor elegyével megszórt tésztát a rövidebbik vége felől szorosan feltekerjük, hogy egy rövid, de vastag roládot kapjunk.
Az így kapott tekercsből 2 cm széles szeleteket vágunk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, nem túl szorosan egymáshoz.
(A csigákat kézzel óvatosan lelapíthatjuk, ha a vágás során eldeformálódott. A tészta végét hajtsuk a csiga alá, hogy a sütés során ne nyíljon szét.)
A csigák felületét megkenjük a maradék olvasztott margarinnal. - Sütés:
Előmelegített sütőben, légkeverésen 60°C-on 10 percig elősütjük a csigákat, hogy a végleges méret kialakuljon (ekkor is még nőnek a csigák), majd a sütőt 200°C-ra melegítjük és 10 perc alatt készre sütjük a csigákat. - Szórás:
Ha a kakaós csigák kihűltek, megszórjuk porcukorral őket.
Elkészítési idő: kb 2 óra
- Előkészítés: 20-25 perc
- Kelesztés: 1 óra
- Dagasztás, gyúrás, formázás: 10 perc
- Sütés: 20 perc
Nehézségi szint: haladó
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A gluténmentes kakaós csiga receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
- Recept címke: amarántliszt cukor élesztő gluténmentes kakaós csiga hajdinaliszt kakaópor kölesliszt kukoricaliszt margarin porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) tej tojás