Gluténmentes epres spagetticsinta, gyümölcsös spagetti palacsinta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes epres spagetticsinta, gyümölcsös spagetti palacsintával bővült.
Mi is legyen a palacsinta lisztből? Valami finomság? Valami látványos? A kettő együtt megvalósítható? Természetesen. Szokásos gluténmentes palacsinta tésztát megbolondítottam párolt eperrel, néhány fújás tej- és gluténmentes növényi habbal. Addig próbáljuk ki, amíg még tart a hazai eperszezon.
Hozzávalók (4 adag):
Palacsinta tésztához:
- 200 g Mester Család palacsintapor
- 3 dl szénsavas víz
- 1,5 dl növényi ital (most rizsital)
- 1 db egész tojás
- csipet só
- 1,5 evőkanál napraforgó étolaj
Epermártáshoz:
- 100 g friss eper
- fél kezeletlen héjú, bio citrom reszelt héja
- pár csepp frissen facsart citromlé
- fél evőkanál negyedannyi édesítőszer (1:4 édesítő)
Tetejére:
- tányéronként 4-6 szem friss eperszem
- tányéronként 4 g gluténmentes, növényi hab
- tetejére pár friss bazsalikom levél
A gluténmentes epres spagetticsinta, gyümölcsös spagetti palacsinta elkészítése:
- A palacsinta tészta hozzávalóit keverjük el csomómentesre.
- Picit hagyjuk állni.
- Forró olajozott palacsintasütőben egy cumiból nyomjunk ki vékony palacsinta tésztákat. (most szilikon ecset segítségével kentem el vékonyan az étolajat)
- A palacsinták mindkét oldalát süssük meg.
- A legkönnyebb úgy, hogy egy csipesz segítségével a vékony „spagetti” palacsinta csíkokat átfordítjuk.
- Figyeljünk arra, hogy hosszabb idő elteltével a palacsinta tésztája sűrűsödhet.
- Ekkor adjunk hozzá vizet, és keverjük el alaposan.
- Miközben sülnek a palacsinták, mikrohullámú sütőben víz nélkül 2 perc alatt pároljuk meg az epreket.
- A megpárolt eprekhez adjuk az édesítőt, a citromhéjat és levet.
- Turmixoljuk össze az egészet.
- Osszuk el ezt a 4 tányéron.
- A kész spagetticsintákat amennyire csak tudjuk, tekerjük fel, mint a rendes spagettit.
- Helyezzük az epres öntetre.
- Szórjuk meg eperrel.
- Dekoráljuk friss bazsalikommal.
- Nyomjunk a palacsinta csíkok mellé növényi habot.
- Langyosan tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítés idő: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag gluténmentes gyümölcsös spagetti palacsintában |
Energia | 5308 kJ / 1267 kcal | 1328 k /317 kcal |
Zsír | 41,1 g | 10,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 10,0 g | 2,5 g |
Szénhidrát | 197,1 g | 49,3 g |
amelyből cukrok | 14,0 g | 3,5 g |
Rost | 5,0 g | 1,3 g |
Fehérje | 18,6 g | 4,7 g |
Só | ,35 g | 0,34 g |
A gluténmentes epres spagetticsinta, gyümölcsös spagetti palacsinta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bazsalikom citrom édesítőszer eper étolaj gyors ivóvíz Mester Család gluténmentes palacsintapor Mester lisztkeverékek reggeli rizsital só tej tejszínhab tojás uzsonna és tízórai