Gluténmentes epres habos torta, sütés nélkül
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes epres habos torta bővült.
Az egyik legfinomabb tavaszi gyümölcs az eper. Sokszor, sok fajta desszertet készítettem már belőle. Most sütés nélküli tortát készítettem a Mester Család keksztekercs porából. A habja növényi tejszín alternatíva, és sok-sok eper. Gyorsan elkészíthető finomság, bátran ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók (14 szelet):
Torta „tésztához”:
- 230 g Mester Család kakaós keksztekercs por
- 100 g porcukor
- 140 g növényi margarin
- csipet só
Töltelékhez:
- 250 g friss eper
- 0,5 dl víz
- 3 evőkanál cukor
- csipet só
- pár csepp frissen facsart citrom leve
- 10 g Lucullus zselatin por
- 0,5 dl víz a zselatinhoz
- 300 ml Alpro növényi tejszín alternatíva
Tetejére:
- 100 g friss eper
- 30 g pisztácia, kisebb-nagyobb darabokra darálva
- pár levél friss menta
A gluténmentes epres habos torta elkészítése:
- A keksztekercs port keverjük el a növényi margarinnal, porcukorral.
- Egy könnyen dolgozható masszát kell kapnunk belőle.
- Ezt simítsuk, tapogassuk el a kivehető aljú pite vagy gyümölcstorta formánk aljára.
- Tegyük is be a hűtőszekrénybe dermedni.
- Az epret mossuk meg, és a fél dl vízzel, cukorral, sóval kezdjük el felforralni.
- Facsarjunk hozzá pár csepp citromlevet.
- Az egészet pürésítsük botmixerrel.
- A fél deciliter vízhez öntsük a zselatin port.
- Hagyjuk megszívnia magát.
- Egy pillanat alatt épp csak ne forrjon fel, melegítsük össze az eperrel.
- Tegyük félre kicsi hűlni.
- Mossuk meg a maradék epret is, vágjuk ketté, akár a kis zöld szárukkal együtt is.
- Daráljuk át a pisztáciát tetszőleges méretűre.
- Verjük fel a növényi tejszínhab alternatívát.
- Amikor már kissé hűlt a zselatinos-eper folyadékunk, adagáljuk óvatosan a felvert habhoz.
- Keverjük össze az egészet.
- Vegyük ki a hűtőszekrényből a kekszes tésztát, öntsük bele az eperhabos krémet.
- Pár percig hűtsük.
- Majd dekoráljuk ki eperrel, tört pisztáciával.
- Tegyük vissza hűlni.
- Tálalás előtt helyezzünk rá pár menta levelet.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 35 perc plusz pihentetés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes epres habos tortában, |
Energia | 14799 kJ 3532 kcal | 1057 kJ / 252 kcal |
Zsír | 213,6 g | 15,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 127,8 g | 9,1 g |
Szénhidrát | 340,1 g | 24,3 g |
amelyből cukrok | 169,5 g | 12,1 g |
Rost | 20,0 g | 1,4 g |
Fehérje | 36,9 g | 2,6 g |
Só | 4,60 g | 0,33 g |
A gluténmentes epres habos torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt citrom cukor édes eper glutén és tejmentes gyors ivóvíz margarin mentalevél Mester Család gluténmentes keksztekercs por növényi habtejszín alternatíva pisztácia porcukor reggeli só sütés nélkül tej - tojás - gluténmentes tojásmentes torta uzsonna és tízórai vendégváró zselatin