Slanac, pancsos gluténmentes sós rúd Air fryerben sütve
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes slanac recepttel bővült.
Régóta szerettem volna elkészíteni ezt a péksüteményt. Sok évvel ezelőtt mentettem el a receptet, amit leporoltam, átalakítottam gluténmentesre. Nagyon finom lett.
Hozzávalók (5 adag):
- 250 g Schär Mix B lisztkeverék vagy It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék vagy Mester Család házi gluténmentes kenyérliszt
- 5 g só
- 3 g cukor
- 4 g gluténmentes porélesztő
- 3 g útifűmaghéj vagy bambuszrostliszt
- 25 g étolaj
- 180 g laktózmentes tej vagy növényi ital
- 70 g tejföl vagy növényi alternatíva pl. joghurt, vegaföl stb.
Pancshoz a tetejére:
- 20 g gluténmentes liszt
- 2 g só
- 20-30 g víz hogy csorgatni lehessen (függ a liszt fajtájától)
A gluténmentes slanac elkészítése:
- Keverő tálba mérem a lisztet, sót, cukrot, útifűmaghéjat, alaposan elkeverem.
- Hozzáadom az olajat, langyos tejet, tejföl felét.
- Elkezdem összeállítani a tésztát. Sokszor írtam, hogy kézzel szeretek dolgozni, így jobban érzem az állagát.
- Hozzáadtam a tejföl másik felét is, bedagasztom, így már tökéletes lett.
- A gluténmentes liszttel meghintett felületen átgyúrom, cipót formázok, egy tállal leborítom.
- Így kelesztem 30 percig.
- Ezután 5 db egyforma méretű bucit gömbölyítek, amiket egyesével 20 cm hosszúra sodrok – ekkora az Air fryer üstje.
- Sütőpapírral bélelem, majd erre helyezem a kisodort tésztát, szorosan egymás mellé. Nem hagyok köztük közöket, így szépen összesülnek.
- Air fryerben hagyom duplájára kelni, de nem kapcsolom be a gépet! Nekem ez most 2 óra volt, elég hűvös van itt. Ahol meleg van 20-30 perc alatt is megkel.
- Ezután 160 °C fokon 8 percig sütöm.
- Közben elkészítem a pancsot, a lényeg, hogy a kanálról lecsorogjon. Palacsinta tészta szerű legyen.
- 8 perc múlva, gyorsan rácsorgatom a félig sült rudakra.
- Azonnal, 160 °C fokon 10 percig tovább sütöm.
- Féltem nehogy összeessen a péksütemény, ezért sietni kell.
- Mikor kisült, rácson hagyom kihűlni, majd zacskóba csomagolva tárolom.
Nagyon jól sikerült, finom lett. Próbáljátok ki Ti is, jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítési idő: 45 perc + kelesztési idő
- Kelesztés: 45-120 perc
- Sütés: 18 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes Slanac pancsos rúdban |
Energia | 5941 kJ / 1418 kcal | 1186 kJ / 283 kcal |
Zsír | 47,0 g | 9,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 17,6 g | 3,5 g |
Szénhidrát | 221,7 g | 44,3 g |
amelyből cukrok | 24,6 g | 4,9 g |
Rost | 19,0 g | 3,8 g |
Fehérje | 17,5 g | 3,5 g |
Só | 10,0 g | 2,0 g |
A gluténmentes slanac recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: Air fryerben sütött bambuszrostliszt cukor étolaj gluténmentes péksütemények gluténmentes slanac Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek kifli lisztkeverék Mester Család gluténmentes kenyérliszt Mester lisztkeverékek psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital Schär Mix B só sós sós aprósütemények tej tejföl tejföl alternatíva uzsonna és tízórai