Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Szénhidrát csökkentett, extra magvas gluténmentes kiflik

szénhidrát csökkentett gluténmentes kifli receptKolos házi gluténmentes péksége vasárnap is üzemel. Gyönyörű, szénhidrát csökkentett gluténmentes kiflikkel lepte meg szerkesztőségünket:

Vasárnaponként reggel járunk vásárolni. Ilyenkor az egyik diszkontláncál épp akkor sülnek ki a magvas kiflik. Ilyenkor reggelente nagyon megkívánom azokat, de ugye sajnos nem ehetek belőle. Így hát hazaértem, és elkészítettem a saját brutál-sokmagvas gluténmentes kiflimet. Ráadásul rostban gazdag, szénhidrátcsökkentett változatban.

Hozzávalók (4 db gluténmentes kiflihez):

tésztához:

magvas réteghez:

  • 5 evőkanál vegyes magkeverék (tök-napraforgó-fekete-fehérszezám- és napraforgómag)
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 teáskanál só

lekenéshez:

  • 2 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 teáskanál ketchup

A magvas gluténmentes kifli elkészítése:

  • Pirítsuk meg az 50 g szezámmagot, majd még melegen daráljuk össze.
  • Nem baj, ha lesznek még benne nagyobb darabok, így lesz jó.
  • Áztassuk be a magvakat a 1,5 dl vízbe.
  • Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.
  • Készítsük el a tésztát.
  • A folyékony összetevőket kimérjük, összekeverjük.
  • Ehhez adagoljuk a lisztkeveréket és a ledarált, vagy összedarált, pirított szezámmagot, a sót.
  • Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, és pihentetjük 5 percig.
  • Addig a beáztatott magvakról leöntjük a vizet.
  • Egy sütőpapírra szépen elhalmozzuk a lecsöpögtetett magvakat.
  • A tésztát ezen a sütőpapíron nyújtjuk ki kör alakúra, addig is rátapadnak a magvak.
  • A kör alakú tésztalapot négy, egyforma félbe vágjuk.
  • Hosszabbik végéről tekerjük fel.
  • A kifliket kissé formázzuk görbére.
  • A napraforgó étolajat keverjük össze a ketchuppel.
  • A kifliket kenjük le ezzel a keverékkel.
  • A 190 °C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt süssük készre.
  • Amikor készen vannak a kiflik, kevés vízzel permetezzük le azokat.
  • Ha már kihűltek, ehetjük is.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő, nagyon könnyű elkészíteni

Elkészítés: 40 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. extra magvas
gluténmentes kifliben
Energia 5275 kJ / 1256 kcal 1318 kJ / 314 kcal
Zsír 69,8 g 17,5 g
  amelyből telített zsírsavak 10,4 g 2,6 g
Szénhidrát 124,8 g 31,2 g
  amelyből cukrok 5,2 g 1,3 g
Rost 72,8 g 18,2 g
Fehérje 23,1 g 5,8 g
7,10 g 1,78 g

A recept tejmentes, laktózmentes, tojásmentes, és csökkentett szénhidrát tartalmú, így összetett diéta esetén is beépíthető a gluténmentes étrendbe.

A csökkentett szénhidrát tartalmű, magvas gluténmentes kifli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

szénhidrát csökkentett gluténmentes kifli recept

szénhidrát csökkentett gluténmentes kifli 40 perc alatt

Kategória: , , , ,