Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos, mediterrán kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos, mediterrán kenyérrel bővült.

Nyáron sok-sok aszalt paradicsomot vásároltam Nápolyban a piacon. Már nagyon hiányoznak a nyári ízek, a kellemes paradicsom íz, illat. Most eszembe jutott, hogy a kamrában van valahol a nyári „vadászott rakomány”. Az apróra vágott, kissé nedves paradicsomos darabokat kellően könnyűek ahhoz, hogy megemelkedjen a kovászos tésztával. 

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 300 ml langyos víz
  • 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 15 g só
  • csipet cukor
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 150 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 30 g aprított, vízzel átmosott aszalt paradicsom
  • 2 teáskanál foghagymagranulátum
  • 2 teáskanál szárított kakukkfű
  • 4 evőkanál napraforgó étolaj

Forgatáshoz:

  • 100 g magkeverék 

A gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos, mediterrán kenyér elkészítése:

  • Mérjük ki a vizet.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Mérjük ki a liszteket, és adjuk hozzá az apróra vágott asztalt paradicsomot is.
  • Szórjuk bele a többi fűszert is.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Formáljuk téglalap alakúra.
  • Ugyan erre a felületre szórjuk ki az előzőleg folyó vízzel átmosott magot.
  • A magokban alaposan forgassuk meg a kenyértésztát.
  • Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni)
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
  • Én szendvicskenyérsütő formában sütőm a kenyeret, egy sütőpapírral bélelve.
  • Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
  • Ekkor kiveszem óvatosan a fém formát, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
  • Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
  • Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
  • Ki szoktam venni ennyi idő után a kenyeret a fém tartóból.
  • Majd pár percig sütöm még a sütő rácsán.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
  • Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2-3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

Tápanyagtartalom az egészben 10 szeletből
1 szelet gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos,
mediterrán kenyérben
12 szeletből
1 szelet gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos,
mediterrán kenyérben
Energia 11510 kJ / 2747 kcal 1151 kJ / 274 kcal 959 kJ / 229 kcal
Zsír 107,3 g 10,7 g 8,9 g
  amelyből telített zsírsavak 13,7 g 1,4 g 1,1 g
Szénhidrát 388,4 g 38,8 g 32,4 g
  amelyből cukrok 43,1 g 4,3 g 3,6 g
Rost 69,4 g 6,9 g 5,8 g
Fehérje 38,1 g 3,8 g 3,2 g
15,36 g 1,54 g 1,28 g

A gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos, mediterrán kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos, mediterrán kenyér

Kategória: , ,