Gluténmentes növényi sajtos pogácsa
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes növényi sajtos pogácsával bővült.
Itt a farsang, áll a bál. Ha már bál, akkor alkoholt felszívó, jó-jó, gyerekeknek szénsavas üdítőitalt csillapító pogácsát készítettem. Farsangra épp ideális lesz. Kellemesen ropogós, finom sajt alternatívás tetejükkel, nagyon kínálják magukat. Most újra a Mester család lisztjeit használtam fel.
Hozzávalók (20 db):
- 150 g Mester Család Kelt tészta liszt
- 200 g Mester Család Kenyér lisztkeverék
- 100 ml növényi ital (most rizs)
- 25 g friss élesztő
- csipet cukor
- 8 g só
- 5 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 150 g növényi (Ráma) sütőmargarin
- 50 g növényi tejföl alternatíva
- 50 g reszelt növényi sajtalternatíva
- 10 g sörélesztőpehely
- 1 db egész tojás
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Tetejére:
- 25 g reszelt növényi sajtalternatíva
- 2 teáskanál növényi tejfölalternatíva
- 1 teáskanál napraforgó étolaj
A gluténmentes növényi sajtos pogácsa elkészítése:
- Langyosított növényi tejitalba tegyük bele a csipet cukrot és a friss élesztőt.
- Futtassuk fel.
- Amíg az élesztő felfut, mérjük ki a liszteket, útifűmaghéj őrleményt, sót, sörélesztőpelyhet és a margarint.
- Keverjük össze ezeket.
- Reszeljük bele a növényi sajtpótlót.
- Adjuk hozzá a növényi tejföl alternatívát, és a felfutott élesztős tejitalt.
- Az egészet egy gumikesztyű segítségével gyúrjuk rugalmas tésztává.
- Én úgy éreztem, hogy a kevés napraforgó olaj segít a tészta kinyújtásában.
- A tészta tetejét kenjük le az étolajas- növényi tejfölös mázzal.
- Vagdossuk be a tetejét függőleges- és vízszintes irányban is.
- Reszeljük rá a növényi sajtpótlót a tetejére.
- Pogácsaszaggató segítségével szaggassunk ki egyforma nagy pogácsákat.
- Sodorjuk össze a tenyerünkkel.
- Takarjuk le, és meleg, huzatmentes helyen kb. 1 órán át kelesszük.
- Ha már alaposan megkeltek, mehetnek a sütőbe.
- Előmelegített 200 °C fokos sütőben süssük először 10 percet.
- Majd 180 °C fokon további kb. 15 percet.
- Sütési idő függ a sütőnktől is.
- Sütési idő után spricceljünk rá vizet.
- Szedjük ki hűlni egy sütőrácsra.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kelesztéssel együtt 90 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes növényi sajtos pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj lisztkeverék margarin Mester Család gluténmentes kenyérliszt Mester Család kelt tészta lisztkeverék növényi sajt-alternatíva pogácsa psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital só sörélesztőpehely sós aprósütemények szilveszter tejföl alternatíva tojás uzsonna és tízórai vendégváró