Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes növényi sajtos pogácsa

pogácsa recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes növényi sajtos pogácsával bővült.

Itt a farsang, áll a bál. Ha már bál, akkor alkoholt felszívó, jó-jó, gyerekeknek szénsavas üdítőitalt csillapító pogácsát készítettem. Farsangra épp ideális lesz. Kellemesen ropogós, finom sajt alternatívás tetejükkel, nagyon kínálják magukat. Most újra a Mester család lisztjeit használtam fel.

Hozzávalók (20 db):

  • 150 g Mester Család Kelt tészta liszt
  • 200 g Mester Család Kenyér lisztkeverék
  • 100 ml növényi ital (most rizs)
  • 25 g friss élesztő
  • csipet cukor
  • 8 g só
  • 5 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 150 g növényi (Ráma) sütőmargarin
  • 50 g növényi tejföl alternatíva
  • 50 g reszelt növényi sajtalternatíva
  • 10 g sörélesztőpehely
  • 1 db egész tojás
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj

Tetejére:

  • 25 g reszelt növényi sajtalternatíva
  • 2 teáskanál növényi tejfölalternatíva
  • 1 teáskanál napraforgó étolaj

A gluténmentes növényi sajtos pogácsa elkészítése:

  • Langyosított növényi tejitalba tegyük bele a csipet cukrot és a friss élesztőt.
  • Futtassuk fel.
  • Amíg az élesztő felfut, mérjük ki a liszteket, útifűmaghéj őrleményt, sót, sörélesztőpelyhet és a margarint.
  • Keverjük össze ezeket.
  • Reszeljük bele a növényi sajtpótlót.
  • Adjuk hozzá a növényi tejföl alternatívát, és a felfutott élesztős tejitalt.
  • Az egészet egy gumikesztyű segítségével gyúrjuk rugalmas tésztává.
  • Én úgy éreztem, hogy a kevés napraforgó olaj segít a tészta kinyújtásában.
  • A tészta tetejét kenjük le az étolajas- növényi tejfölös mázzal.
  • Vagdossuk be a tetejét függőleges- és vízszintes irányban is.
  • Reszeljük rá a növényi sajtpótlót a tetejére.
  • Pogácsaszaggató segítségével szaggassunk ki egyforma nagy pogácsákat.
  • Sodorjuk össze a tenyerünkkel.
  • Takarjuk le, és meleg, huzatmentes helyen kb. 1 órán át kelesszük.
  • Ha már alaposan megkeltek, mehetnek a sütőbe.
  • Előmelegített 200 °C fokos sütőben süssük először 10 percet.
  • Majd 180 °C fokon további kb. 15 percet.
  • Sütési idő függ a sütőnktől is.
  • Sütési idő után spricceljünk rá vizet.
  • Szedjük ki hűlni egy sütőrácsra.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kelesztéssel együtt 90 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes növényi sajtos pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pogácsa recept

gluténmentes növényi sajtos pogácsa

Kategória: , , ,