Gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyérrel bővült.
Az édesburgonya az egyik kedvenc alapanyagom. Sokszor használom fel a mindennapokban is. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. Most épp kenyérbe tettem.
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 50 g Mimen cirokliszt
- 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 150 ml langyos víz
- 10 g méz
Burgonyás kovászhoz:
- 160 g tisztított megfőtt édesburgonya
- 20 g érett gluténmentes kovász
- 20 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 25 ml víz
- 5 g méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a gluténmentes kovászból
- 315 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 15 g só
- csipet cukor
- 50 g Mimen cirokliszt
- 100 g Glutenix barna lisztkeverék
- 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 teáskanál kurkuma
A gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyér elkészítése:
- Pucoljuk meg az édesburgonyát, vágjuk fel apróbb kockákra.
- Főzzük puhára.
- Hagyjuk magára, kihűlni.
- Amikor kihűlt, szűrjük le.
- A főzővízét tegyük majd félre.
- Pürésítsük egy villa segítségével a megfőtt édesburgonya darabokat.
- Mérjük hozzá a kovászt, lisztet, mézet, vizet is.
- Keverjük el, hagyjuk magára.
- Mérjük ki a vizet, ami most jelent esetben a kihűlt édesburgonya főzőleve volt.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot és az őrölt kurkumát is.
- Keverjük el alaposan.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- Adjuk a tésztához a már „életre” kelt, burgonyás kovászt.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban, akár tiszta szemeteszsákkal is!
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 4-6 óra múlva, (hőmérséklettől függ), és gyönyörűen életre kelt a kenyér, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
- Én először a kenyérforma fém tepsijét melegítem fel forróra, úgy teszem bele óvatosan a kenyértésztát sütőpapírral.
- Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
- Ha a kenyér oldala még puhább, vegyük ki a kenyérformából, és sütőpapíron süssük sütő rácsán.
- Vegyük ki óvatosan!
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt cukor édesburgonya étolaj Glutenix gluténmentes kovász It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kurkuma méz psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só uzsonna és tízórai