Gluténmentes kakaós epres cupcake, rózsaborssal
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kakaós epres cupcake recepttel bővült.
A csokoládé és az eper szinte elválaszthatatlanok egymástól. A kakaós tészta édeskés, mellette az eper töltelék kissé fanyarkásabb. Ezt hozza egyensúlyba a növényi tejszíhabos-növényi mascarponés hab a muffin tetején. A bátrabbak, akik nyitottak az új ízek világára, a tetejére mindenképp őröljenek frissen rózsaborsot. A kissé csípős íz kiválóan harmonizál a kakaóval, eperrel is.
Hozzávalók (12 db):
Tészta hozzávalói:
- 2 db tojás
- 80 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 50 ml növényi tejital (most rizsital)
- 100 ml napraforgó étolaj
- 160 g It’s us Miklós univerzális lisztkeverék
- 60 g mandulaliszt (zsírszegény)
- 160 g kókuszgurt (kókuszjoghurt)
- ¾ csomag gluténmentes sütőpor
- 40 g zsírszegény kakaópor
Epertöltelék:
- 500 g (fagyasztott) eper
- 50 ml víz
- 80 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1 bio citrom reszelt
- 3 teáskanál agar-agar
Növényi tejszínes-mascarpones epres krém:
- az előbbi eperkrémből a fele
- 200 ml növényi tejszínhab alternatíva
- 100 g növényi mascarpone helyettesítő
- 1 evőkanál porcukor
Tetejére:
- frissen őrölt rózsabors
A gluténmentes kakaós epres cupcake elkészítése:
- Az epret kezdjük el főzni a cukrokkal, sóval és a citrommal.
- Amikor már forr, botmixerrel azonnal kezdjük el pürésíteni a hozzáadott agar-agarral.
- Amikor ezzel készen vagyunk, öntsük ki egy laposabb tányérra, és tegyük hűtőszekrénybe.
- 2 tojást kezdjük el habosítani a cukrokkal, sóval.
- Lassan adagoljuk hozzá az étolajat, és a kókuszgurt és a növényi italt.
- Kakaót és a lisztet a mandulaliszttel óvatosan, gyorsan keverjük el a nedves hozzávalókkal.
- A muffinsütő mélyedéseibe helyezzünk kis kapszulákat.
- Majd ezeket töltsük meg egy evőkanál segítségével kb. ¾ részükig tésztával.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben készre sütjük kb. 20 perc alatt.
- Addig is verjük fel a növényi tejszínhab helyettesítőt, a kevés porcukorral.
- Amikor már majdnem kemény a hab, óvatosan keverjük fel a mascarponéval.
- Közben kisült muffinokat szedjük ki rácsra és hagyjuk kihűlni.
- Vegyük ki a megdermedt eperkrémet a hűtőszekrényből.
- Villával alaposan törjük össze.
- A kihűlt muffinok belsejéből egy darabok szedjünk ki, vagy erre való eszközzel vagy kis kés segítségével.
- Töltsük meg a tészta helyét az epertöltelékkel.
- Amikor kész vagyunk a tetejükre nyomjunk egy jó adag mascarpones-tejszínhabos krémet.
- Ezekbe nyomjunk a maradék „eperzselét”.
- Szépen lehet látni, hogy kívül fehér a krém, belül pedig az epertől pirosas.
- A bátrabbak frissen őröljenek a tetjükre rózsaborsot.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kakaós epres cupcake tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar citrom cukor édes eper étolaj gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kakaópor kristálycukor mandulaliszt mascarpone növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva porcukor reggeli rizsital só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vaníliás cukor