Gluténmentes ciambella – olasz kovászos citromos kuglóf
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes ciambellával bővült.
Számomra a Leg-leg ország Olaszország. Imádom az ízeit, a légkörét, mindenét is. Már több ételt is elkészítettem, mentesítve. Így most erre az olasz kuglófra esett a választásom. Sok-sok receptet találtam interneten, ezek közül választottam egyet. Amihez fel tudtam használni a maradék „életre kelt” kovászomat is.
Hozzávalók:
- 100 g érett előtészta (gluténmentes kovászból)
- 200 g Naturbit Basic lisztkeverék
- 200 g It’s us Mikló’s universal mix plus prebiotikus cikórianulinnal
- 230 g cukor
- 210 ml növényi tejital (most rizsital)
- 180 ml napraforgó étolaj
- 1 zacskó vaniliás cukor
- 3 db M-es méretű tojás
- 1 teljes bio citrom reszelt héja
- 1 bio citrom frissen facsart leve
- csipet só
- 7 g sütőpor
A gluténmentes ciambella elkészítése:
- Mérjük ki az étolajat.
- Adjuk hozzá a cukrokat és a sót.
- Üssük bele a tojásokat is.
- Öntsük bele a napraforgó étolajat és a növényi italt is.
- Keverjük el egy habverővel.
- Facsarjuk bele a friss citromlevet.
- Reszeljük hozzá a héját is.
- A sütőporos lisztet fokozatosan keverjük hozzá a nedves összetevőkhöz.
- Amikor már egynemű a tésztánk, adjuk hozzá az érett kovászt.
- Most már fakanál segítségével keverem össze alaposan.
- Mivel nincs tipikus olasz kuglófformám, ezért egy 23 cm tortaforma közepére helyezek egy kisebb hőálló kompótos tálat helyezek.
- Ezt a tálat előre becsomagoltam alufóliába, és kissé lekentem étolajjal.
- E köré öntöm a kovászos tésztát.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben készre sütöm kb. 30 perc alatt.
- Érdemes ellenőrizni, egy hústű segítségével, valóban átsült-e a tészta.
- Amikor kész a tészta óvatosan, még melegen fordítsuk ki óvatosan egy nagy tálra.
- Vegyük ki a közepéről a berakott kis tálat.
- Fordítsuk vissza, hogy az a része legyen felül, ami kissé szétrepedt.
- A repedés azt jelenti, hogy jól sikerült a Ciambella-nk.
- Amikor már kihűl, porcukrozzuk le a tetejét.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes ciambella tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes étolaj gluténmentes kuglóf recept gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék Naturbit lisztkeverék reggeli rizsital só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vaníliás cukor












Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

