Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes ciambella – olasz kovászos citromos kuglóf

kuglóf recept gluténmentesen

KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes ciambellával bővült.

Számomra a Leg-leg ország Olaszország. Imádom az ízeit, a légkörét, mindenét is. Már több ételt is elkészítettem, mentesítve. Így most erre az olasz kuglófra esett a választásom. Sok-sok receptet találtam interneten, ezek közül választottam egyet. Amihez fel tudtam használni a maradék „életre kelt” kovászomat is.

Hozzávalók:

  • 100 g érett előtészta (gluténmentes kovászból)
  • 200 g Naturbit Basic lisztkeverék
  • 200 g It’s us Mikló’s universal mix plus prebiotikus cikórianulinnal
  • 230 g cukor
  • 210 ml növényi tejital (most rizsital)
  • 180 ml napraforgó étolaj
  • 1 zacskó vaniliás cukor
  • 3 db M-es méretű tojás
  • 1 teljes bio citrom reszelt héja
  • 1 bio citrom frissen facsart leve
  • csipet só
  • 7 g sütőpor

A gluténmentes ciambella elkészítése:

  • Mérjük ki az étolajat.
  • Adjuk hozzá a cukrokat és a sót.
  • Üssük bele a tojásokat is.
  • Öntsük bele a napraforgó étolajat és a növényi italt is.
  • Keverjük el egy habverővel.
  • Facsarjuk bele a friss citromlevet.
  • Reszeljük hozzá a héját is.
  • A sütőporos lisztet fokozatosan keverjük hozzá a nedves összetevőkhöz.
  • Amikor már egynemű a tésztánk, adjuk hozzá az érett kovászt.
  • Most már fakanál segítségével keverem össze alaposan.
  • Mivel nincs tipikus olasz kuglófformám, ezért egy 23 cm tortaforma közepére helyezek egy kisebb hőálló kompótos tálat helyezek.
  • Ezt a tálat előre becsomagoltam alufóliába, és kissé lekentem étolajjal.
  • E köré öntöm a kovászos tésztát.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben készre sütöm kb. 30 perc alatt.
  • Érdemes ellenőrizni, egy hústű segítségével, valóban átsült-e a tészta.
  • Amikor kész a tészta óvatosan, még melegen fordítsuk ki óvatosan egy nagy tálra.
  • Vegyük ki a közepéről a berakott kis tálat.
  • Fordítsuk vissza, hogy az a része legyen felül, ami kissé szétrepedt.
  • A repedés azt jelenti, hogy jól sikerült a Ciambella-nk.
  • Amikor már kihűl, porcukrozzuk le a tetejét.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb. 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes ciambella tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kuglóf recept

gluténmentes ciambella – olasz kovászos citromos kuglóf

Kategória: , , , ,