Gluténmentes ciambella – olasz kovászos citromos kuglóf
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes ciambellával bővült.
Számomra a Leg-leg ország Olaszország. Imádom az ízeit, a légkörét, mindenét is. Már több ételt is elkészítettem, mentesítve. Így most erre az olasz kuglófra esett a választásom. Sok-sok receptet találtam interneten, ezek közül választottam egyet. Amihez fel tudtam használni a maradék „életre kelt” kovászomat is.
Hozzávalók:
- 100 g érett előtészta (gluténmentes kovászból)
- 200 g Naturbit Basic lisztkeverék
- 200 g It’s us Mikló’s universal mix plus prebiotikus cikórianulinnal
- 230 g cukor
- 210 ml növényi tejital (most rizsital)
- 180 ml napraforgó étolaj
- 1 zacskó vaniliás cukor
- 3 db M-es méretű tojás
- 1 teljes bio citrom reszelt héja
- 1 bio citrom frissen facsart leve
- csipet só
- 7 g sütőpor
A gluténmentes ciambella elkészítése:
- Mérjük ki az étolajat.
- Adjuk hozzá a cukrokat és a sót.
- Üssük bele a tojásokat is.
- Öntsük bele a napraforgó étolajat és a növényi italt is.
- Keverjük el egy habverővel.
- Facsarjuk bele a friss citromlevet.
- Reszeljük hozzá a héját is.
- A sütőporos lisztet fokozatosan keverjük hozzá a nedves összetevőkhöz.
- Amikor már egynemű a tésztánk, adjuk hozzá az érett kovászt.
- Most már fakanál segítségével keverem össze alaposan.
- Mivel nincs tipikus olasz kuglófformám, ezért egy 23 cm tortaforma közepére helyezek egy kisebb hőálló kompótos tálat helyezek.
- Ezt a tálat előre becsomagoltam alufóliába, és kissé lekentem étolajjal.
- E köré öntöm a kovászos tésztát.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben készre sütöm kb. 30 perc alatt.
- Érdemes ellenőrizni, egy hústű segítségével, valóban átsült-e a tészta.
- Amikor kész a tészta óvatosan, még melegen fordítsuk ki óvatosan egy nagy tálra.
- Vegyük ki a közepéről a berakott kis tálat.
- Fordítsuk vissza, hogy az a része legyen felül, ami kissé szétrepedt.
- A repedés azt jelenti, hogy jól sikerült a Ciambella-nk.
- Amikor már kihűl, porcukrozzuk le a tetejét.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes ciambella tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes étolaj gluténmentes kuglóf recept gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék Naturbit lisztkeverék reggeli rizsital só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vaníliás cukor