Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér
Egy kedves olvasónk Sz. Judit, akinek a családjában négyen is érintettek gluténérzékenységgel, küldte be nekünk a következő gluténmentes kenyér receptet. Ez a család kedvenc gluténmentes kenyere.
Hozzávaló (kb 80 dkg-os gluténmentes kenyérhez) :
- lisztek összesen 380g
- 2-3 ek cirokliszt
- 2-3 ek hajdinaliszt
- 2-3 ek barna rizsliszt
- 1-2 ek fehér rizsliszt
- kiegészítve 380g-ra a liszteket Schär, Mix B Bread- Mix (vonalkód: 8 008698 004845) 1 kg-lisztből
(Így más lisztekkel kevert formában kb. 5 sütésig elég egy zacskó.)
- 20 g puffasztott amaránt mag
- 12-13 g psyllium rost (útifűmaghéj)
- egy késhegynyi aszkorbinsav
- 450 ml víz
- 17 g élesztő
- 1 mk. só
- 2 ek. kókuszzsír
- kevés lenmag (elhagyható)
- A langymeleg vízbe belemorzsolom a kimért élesztőt (de az se legyen hideg), rá a kimért “lisztegyveleget”, sót és kókuszzsírt. Olajos kézzel “gyurmázom”, egyneműsítem a tésztát, max. 5 percig, kevés lenmagot szórok bele közben. Ha dagasztás közben lágynak találom a tésztát, akkor még fehér rizsliszttel pótolom.
- Begyújtott gázsütőm tetején kb. 30 percig letakarva kelesztem a masszát. Amíg kel a tészta, edényben vizet párologtatok a sütőben.
- Tepsire sütőpapírt teszek, én meg szoktam olajozni, és egy szilikonlapon szintén olajos kézzel “kenyér alakúra” formázom a masszát, majd átemelem a tepsire. Ott még igazgatok rajta Tetejét lekenem kókuszzsírral, ez lehet bármilyen zsiradék/olaj. Amint beteszem a kenyeret a sütőbe, akkor már kiveszem a párásító vizet.
- Sütőben 40 percig sütöm, 4-es fokozaton.
- Amikor elkészült, 4-5 órát pihen, addig nem vágom meg a kész kenyeret
Elkészítési idő: 90 perc
- előkészítés: 20 perc
- kelesztés: 30 perc
- sütés: 40 perc
A kész kenyér jó rostos, ám mégis lyukacsos szerkezetű.
- Recept címke: amaránt barna rizsliszt cirokliszt élesztő fehér rizsliszt hajdinaliszt kókuszzsír lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B