Gabonás túrós, gluténmentes kenyér
Hozzávalók: kb. 450 g-os kenyérhez
- 110 g kölesliszt
- 110 g barna rizsliszt
- 110 g fehér rizsliszt
- 30 g tápiókakeményítő
- 1ek útifűmaghéj
- só ízlés szerint (1-2tk)
- ¼ tk szódabikarbóna
- 7 g szárított élesztő
- 1 tk fruktóz
- ½ kk guarliszt
- ½ kk xantán
- 40 ml étolaj
- 100 g laktózmentes túró
- 60-80 ml langyos víz
- szóráshoz lenmag és szezámmag
Gabonás túrós, gluténmentes kenyér elkészítése
- Melegítsük elő a sütőt 180 ° C -ra.
- Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 25 cm hosszúságú püspökkenyér formát.
- Langyos vízbe tegyünk egy teáskanál fruktózt és szórjuk bele a szárított élesztőt. Addig futtassuk csak, míg egy vékony egybefüggő habos réteget kapunk.
- A száraz hozzávalókat közben mérjük ki és keverjük össze (lisztek, keményítő, útifű maghéj, szódabikarbóna, guar, xantán, fűszerek)
- Ezután jöhetnek a nedves hozzávalók. Törjük át a túrót egy villával, adjuk hozzá az olajat, 2 evőkanál vizet. Ezeket jól keverjük össze.
- A száraz hozzávalókhoz adjuk a túrós keveréket, majd a felhabzott élesztőt.
- Sűrű muffin tészta állagig, a robotgép dagasztókarjával, 2-3 percig közepes fokozaton összedolgozzuk az alapanyagokat.
- Vízbe mártott spatula/ főzőkanál segítségével a formába öntjük a tésztát, elsimítjuk a tetejét, majd szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen 30 percet kelesztjük letakarva. Ha tovább kelesztjük, akkor túlkel a kenyerünk.
- A kelesztés végén szórjuk meg gazdagon magokkal.
- Előmelegített sütőben 50 percig sütjük, 180 ° C- on. Ha túl hamar barnulna a kenyerünk teteje, takarjuk le alufóliával a sütési idő végéig.
Elkészítési idő összesen: 95 perc
- Előkészület: 15 perc
- Kelesztés: 30 perc
- Sütés: 50 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tipp:
A hagyományos fehérliszttel készült kenyerekkel ellentétben a gluténmentes kenyereket érdemes szeletelés és fogyasztás előtt kihűteni, hogy a kenyér belsejében maradt nedvesség teljesen felszívódjon.
Tápanyag tartalom az összmennyiségre vonatkoztatva:
energia | 1 944 kcal |
fehérje | 52 g |
zsír | 59 g |
szénhidrát | 279 g |
A receptet a Mandulaliget Főzőiskola dietetikusai fejlesztették ki a gluténérzékeny.hu weboldal olvasói részére.
Ön is elsajátíthatja a gluténmentes kenyérsütés titkait és trükkjeit, ha részt vesz a Mandulaliget Főzőiskola Gluténmentes kenyerek tanfolyamán!
- Recept címke: barna rizsliszt élesztő étolaj fehér rizsliszt fruktóz guarliszt kölesliszt lenmag psyllium rost (útifűmaghéj) szezámmag szódabikarbóna tápiókakeményítő túró xantán