Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gabonás túrós, gluténmentes kenyér

gluténmentes kenyér receptHozzávalók: kb. 450 g-os kenyérhez

  • 110 g kölesliszt
  • 110 g barna rizsliszt
  • 110 g fehér rizsliszt
  • 30 g tápiókakeményítő
  • 1ek útifűmaghéj
  • só ízlés szerint (1-2tk)
  • ¼ tk szódabikarbóna
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 tk fruktóz
  • ½ kk guarliszt
  • ½ kk xantán
  • 40 ml étolaj
  • 100 g laktózmentes túró
  • 60-80 ml langyos víz
  • szóráshoz lenmag és szezámmag

Gabonás túrós, gluténmentes kenyér elkészítése

  • Melegítsük elő a sütőt 180 ° C -ra.
  • Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 25 cm hosszúságú püspökkenyér formát.
  • Langyos vízbe tegyünk egy teáskanál fruktózt és szórjuk bele a szárított élesztőt. Addig futtassuk csak, míg egy vékony egybefüggő habos réteget kapunk.
  • A száraz hozzávalókat közben mérjük ki és keverjük össze (lisztek, keményítő, útifű maghéj, szódabikarbóna, guar, xantán, fűszerek)
  • Ezután jöhetnek a nedves hozzávalók. Törjük át a túrót egy villával, adjuk hozzá az olajat, 2 evőkanál vizet. Ezeket jól keverjük össze.
  • A száraz hozzávalókhoz adjuk a túrós keveréket, majd a felhabzott élesztőt.
  • Sűrű muffin tészta állagig, a robotgép dagasztókarjával, 2-3 percig közepes fokozaton összedolgozzuk az alapanyagokat.
  • Vízbe mártott spatula/ főzőkanál segítségével a formába öntjük a tésztát, elsimítjuk a tetejét, majd szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen 30 percet kelesztjük letakarva. Ha tovább kelesztjük, akkor túlkel a kenyerünk.
  • A kelesztés végén szórjuk meg gazdagon magokkal.
  • Előmelegített sütőben 50 percig sütjük, 180 ° C- on. Ha túl hamar barnulna a kenyerünk teteje, takarjuk le alufóliával a sütési idő végéig.

Elkészítési idő összesen: 95 perc

  • Előkészület: 15 perc
  • Kelesztés: 30 perc
  • Sütés: 50 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tipp:

A hagyományos fehérliszttel készült kenyerekkel ellentétben a gluténmentes kenyereket érdemes szeletelés és fogyasztás előtt kihűteni, hogy a kenyér belsejében maradt nedvesség teljesen felszívódjon.

Tápanyag tartalom az összmennyiségre vonatkoztatva:

energia 1 944 kcal
fehérje 52 g
zsír 59 g
szénhidrát 279 g

A receptet a Mandulaliget Főzőiskola dietetikusai fejlesztették ki a gluténérzékeny.hu weboldal olvasói részére.

Ön is elsajátíthatja a gluténmentes kenyérsütés titkait és trükkjeit, ha részt vesz a Mandulaliget Főzőiskola Gluténmentes kenyerek tanfolyamán!

Kategória: , ,