Alap lisztek a gluténmentes diétában – mit mire használjunk?
Melyik GM lisztet mire használjunk a gluténmentes diétában?
Íme egy újabb hiánypótló cikksorozat, amelyet elsősorban a frissen diagnosztizált cöliákiásoknak ajánlunk, de kiváló segítség lehet régebb óta gluténmentesen diétázóknak is.
- Hogyan is igazodjunk el az alapanyagok (ma már) igen széles útvesztőjében?
- Mit mire használjunk?
- Melyik miért jó?
- Mit tartsunk otthon?
Weboldalunk dietetikusa legújabb cikkében ezeket a gyakori kérdéseket válaszolja meg.
A lisztek útvesztőjében
Gluténmentes diétában a fő problémánk a lisztek kérdése, mivel hazánkban ahhoz szoktunk hozzá, hogy a főzeléket, mártásokat, szószokat liszttel sűrítjük, a levesekbe csipetkét, galuskát szaggatunk, a pörkölthöz nokedlit, a lecsóhoz pedig kenyeret eszünk, arról nem is beszélve, hogy szinte minden kedvelt süteményünk hozzávalói között első helyen szerepel valamilyen gluténtartalmú liszt.
Mihez kezdjünk tehát a gluténmentes diétában? Honnan tudjuk, hogy melyik lisztet mire használjuk? Nem kell kétségbe esnünk:
Számtalan alternatíva létezik a glutén tartalmú lisztek helyettesítésére.
Először is ismételjük át, mely lisztek alkalmazhatóak és melyek nem a gluténmentes diétában. Tekintsék meg a lisztek teljes listáját korábbi táblázatunkban, amelyben a liszteken kívül számtalan további kérdéses alapanyagot is megtalálnak, sőt mindezt több nyelven is elérhetik, amely hasznos útravaló lehet külföldi utazások során!
Ahogyan a fenti felsorolásban is látható, nem kell kétségbeesnünk, hiszen jóval több a gluténmentes diétában fogyasztható lisztek száma, mint a nem fogyaszthatóké, csupán türelmesnek kell lennünk és időt kell adnunk magunknak ezeknek az új alapanyagoknak a megismerésére.
Melyik lisztet vásároljuk meg otthonra?
Hogy ne vesszünk el a rengeteg liszt között, elsősorban ezeket az alap liszteket javasoljuk minden gluténmentes háztartásba a diéta kezdetekor:
-
Kukoricaliszt
Sárga színe és enyhén édeskés íze miatt nem minden főétel sűrítéséhez illik, ennek ellenére az egyik legjobb alternatíva az egyszerűbb kevert tésztájú receptekben a búzaliszt helyettesítésére.
előnyök hátrányok Kiválóan alkalmazható sűrítésre, valamint kevert tésztájú süteményekbe is (pl. piskóta) A hajtogatást, nyújtást, kelesztést igénylő tésztákhoz önmagában nem elegendő. -
Rizsliszt, barna rizsliszt
Színe, íze kevésbé intenzív. Barna változata magasabb rosttartalmú, ezáltal kedvezően hat az emésztésre.
előnyök hátrányok A kukoricaliszthez hasonlóan jól alkalmazható sűrítéshez, kevert tésztájú süteményekhez. Önállóan kelt tésztájú péksütemények, kenyerek készítésére nem alkalmas. -
Kölesliszt
Kedvező tápanyag-összetételű liszt, mely enyhén sárgás színű. A kukoricaliszthez, rizsliszthez hasonlóan felhasználható olyan receptek készítésekor, amikor kevés lisztet kell csak felhasználni. Egyéb lisztekkel keverve számtalan receptben megállja a helyét.
-
Gluténmentes lisztkeverékek
[ad 36]Számtalan magyar és külföldi gyártó készít gluténmentes lisztkeverékeket (pl. Mester Család lisztkeverékei, Schär Mix B, Spar Free From, Glutenix Alfa Mix, stb.) amelyek különböző gluténmentes lisztek, keményítők, adalékanyagok felhasználásával készülnek, hogy minél jobban hasonlítson a belőlük készülő étel a hagyományos búzalisztes változathoz. Használatukkal gyakorlatilag bármilyen ételt elkészíthetünk. Ugyan kissé másképpen reagálnak, mint a hagyományos búzaliszt, de kis rutinnal a megszokotthoz hasonló ételt kaphatunk.
Vannak általánosan használható lisztkeverékek, de funkcionális GM lisztkeverékek is, például kifejezetten palacsintához, kenyérhez, kelt tésztához, muffinhoz vagy pizzatészta készítéséhez.
Természetesen a fent említett alap liszteken kívül, számos alternatív liszt létezik, amelyek nagy részét már korábbi cikkeinkben részletesen bemutattunk.
A jól formázható tészta titka a sikér azaz a glutén
A gluténmentes lisztekből pont ez hiányzik, ezért nem könnyű gluténmentes tésztát, kenyeret készíteni (legalábbis kezdetben).
Szerencsére a sikér is pótolható. Korábbi cikkünkben számos sikérhelyettesítőt teszteltünk, nekünk a legjobb tapasztalatunk a Psylliummal azaz az útifűmaghéjjal volt. Számtalan receptünkben használjuk is.
Psyllium (útifűmaghéj)
Sikér pótlására alkalmas. Jelentős mennyiségű vizet köt meg, segít a tészta rugalmasságának kialakításában. Ezen kívül több mint 80%-ban élelmi rostot tartalmaz, amely kifejezetten kedvező hatású az emésztőrendszer működésére.
Chia mag
Zselésítő tulajdonságát a gluténmentes pékáruk készítésekor is kihasználhatjuk, de akár a tojás pótlására is alkalmas, süteményekben vagy rakott, töltött ételekben egyaránt.
Következő cikkünkben a gluténmentes lisztek hétköznapi felhasználásáról, gyakran felmerülő kérdésekről olvashatnak.
Kapcsolódó receptek:
Kakaós-rizslisztes olcsó kevert gluténmentes sütemény
Gyorsan elkészíthető, olcsó kevert gluténmentes sütemény. Egy kedves olvasónk kipróbált olcsó gluténmentes receptje.
Mini pavlovák – gluténmentes habcsók recept
A pavlova az egyik legjobb nyári desszert. Az alap előre megsüthető, tálalás előtt csak a díszítést kell rátenni és kész...
Sült gluténmentes túrótorta
Klasszikus finomság a túrós sütik rajongóinak. Ilyenkor nyáron különösen finom friss eperből / málnából / meggyből készült gyümölcspürével tálalva. Gluténmentes...
Málnás mandulás brownie – muffinformában sütve
A mai gluténmentes brownie receptünk két előnyös tulajdonsága azon kívül, hogy finom: olcsó és gyorsan elkészíthető. Muffinformában sütöttük meg.
Gabonás túrós, gluténmentes kenyér
Különleges gluténmentes kenyér recept túróval és gluténmentes gabonákkal. Süssön gluténmentes kenyeret a hétvégére, még nem késő beszerezni a szükséges hozzávalókat!...
Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér
Lehet kenyeret sütni gluténmentes lisztből? Hangzik a kérdés sokszor. Féltünk tőle mi is, de kipróbáltuk! Az eredmény, pedig magáért beszél!...
Fánk, természetesen gluténmentesen
Gluténmentes fánk receptünkkel bebizonyítottuk, hogy nem kell mindenképpen ragaszkodni a készen kapható lisztkeverékekhez, egy általunk összeállított lisztkeverék is ugyanazt az...
Kapcsolódó bejegyzések:
A gluténmentes kenyérsütés csínja-bínja, avagy mit tegyünk, ha…
Miért nem kelt meg a gluténmentes kenyrem? MIért maradt nedves a gluténmentes kenyér? Miért lett túl száraz a gluténmenets kenyrem?...
Hogyan készítsünk gluténmentes rántást?
A gluténmentes rántás elkészítése nem ördöngősség, de ha nem ismerjük a trükkjeit, akkor bizony csomós lesz ami nem esztétikus. ...
Melyik gluténmentes lisztet használjuk az ünnepekkor?
Melyik gluténmentes lisztet mire érdemes használni? Hogy válasszunk lisztet a karácsonyi sütemények elkészítéséhez? Mikor érdemes sikérhelyettesítőt használni? Tippek
Gondolatok a gluténmentes lisztkeverékekről, mire figyeljünk oda?
Gluténmentes lisztekről szóló cikksorozatunk részeként tárgyaljuk a gluténmentes lisztkeverékeket, melyek ma már szerencsére egyre több boltban kaphatóak, ezzel segítve a...
3 gyakori kérdés és válasz a gluténmentes lisztekről!
Ne dobjunk ki ételeket, mert rossz lisztet választottunk! Ismerjük meg melyik lisztet mire érdemes használni! Gluténmentes lisztek sorozatunkban a 3...
Kipróbáltuk a gofrisütőt kétféle GM gofrit is sütöttünk
Jó hétvégi buli volt kipróbálni az új állatfigurás gofrisütőt. Kétféle gluténmentes gofri is készült, mert a Dékei Zóra gluténmentes gofri...
Chia mag, egy újra felfedezett ősi csodaélelmiszer
A chia mag számos előnyös tulajdonsága mellett gluténmentes is. A chia mag beépíthető a gluténmentes étrendbe is. Nem csak a...
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...
Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel – gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban
Kipróbáltuk a gyakorlatban is a sikérhelyettesítőket. Vajon az almarost, guarliszt, lupinrost, psyllium, xantán közül vajon melyik válik be a...
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...
Gluténmentes konyha megvalósítása – glutén szennyezettség kivédése otthon
A gluténérzékenyek szigorú gluténmentes étrendjének betartása nagy kihívás a családnak. Nagy kérdés, hogy hogyan oldható meg a glutén szennyezettség...