Húsvéti minikuglófok egy kis csavarral – természetesen gluténmentesen
Vajon mit tettünk a legújabb húsvéti receptünkbe, amitől egészségesebbé, izgalmasabbá tettük a hagyományos változatokhoz képest? A válasz a receptben olvasható!
- 100 g liszt
- 60 g amarántliszt
- 40 g barna rizsliszt
- 3 db közepes méretű (M-es) tojás
- 50 g cukkini (kb. 1/3 cukkini)
- 50 g alma (1/2 kisebb alma)
- 50 g margarin / vaj
- 60 g eritrit (édesítőszer)
- 2 csapott teáskanál gluténmentes kakaópor (kb. 8 g)
- késhegynyi sütőpor
- néhány csepp vanília aroma
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 160 °C fokra. Egy nagy, vagy három kicsi kuglófformát vékonyan kenjünk ki zsiradékkal és szórjuk meg vékonyan liszttel.
- A tojásokat mossuk meg, majd válasszuk szét. A fehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgáját keverjük habosra.
- A vajat/margarint olvasszuk fel, majd keverjük el az eritrittel és csurgassuk hozzá a kikevert tojássárgájához.
- A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a gluténmentes kakaóport és a sütőport, majd keverjük el. Szitáljuk rá a tojássárgájás keverékre.
- A cukkinit és az almát mossuk meg, hámozzuk meg, reszeljünk le belőle 50-50 g–ot, majd keverjük hozzá a többi hozzávalóhoz és keverjük simára az egészet.
- Végül óvatos mozdulatokkal adjuk a masszához a felvert tojásfehérjét, vigyázva arra, hogy a hab ne törjön össze.
- Az elkészült masszát öntsük az előkészített formákba, majd tegyük a sütőbe és süssük 20 percig, majd további 5 percig letakarva. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában kihűlni.
- Tetejét ízlés szerint díszíthetjük frissen felvert tejszínhabbal, apróra tört pisztáciával, málnával, ahogy a képen is látható.
A dietetetikus tippje:
- A gluténmentes minikuglóf recept kiváló alternatíva reggelire inzulinrezisztenciások számára is.
- A recept különlegessége az összetevők között szereplő cukkini és alma, amelyek lereszelve növelik a sütemény tömegét, azonban a lisztekhez képest jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaznak. Általuk növeljük az étel nedvesség, valamint rosttartalmát, melyek mind kedvezőek a gluténmentes diétában.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagban és egy darabban (3 adag készítésekor) díszítés nélkül
Tápanyagtartalom | Egész adag | Egy darab |
Energia | 1001,0 kcal / 4174,2 kJ | 333,7 kcal /1391,5 kJ |
Fehérje | 28,9 g | 9,6 g |
Zsír | 60,9 g | 20,3 g |
Szénhidrát | 77,1 g | 25,7 g |
Élelmi rost | 10,3 g | 3,4 g |
A gluténmentes minikuglóf receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: alma amarántliszt barna rizsliszt cukkini édesítőszer eritrit glutén és tejmentes gluténmentes kuglóf recept húsvéti receptek IR barát GM receptek kakaópor margarin sütőpor tojás vaj vanília aroma