Húsvéti minikuglófok egy kis csavarral – természetesen gluténmentesen
Vajon mit tettünk a legújabb húsvéti receptünkbe, amitől egészségesebbé, izgalmasabbá tettük a hagyományos változatokhoz képest? A válasz a receptben olvasható!
- 100 g liszt
- 60 g amarántliszt
- 40 g barna rizsliszt
- 3 db közepes méretű (M-es) tojás
- 50 g cukkini (kb. 1/3 cukkini)
- 50 g alma (1/2 kisebb alma)
- 50 g margarin / vaj
- 60 g eritrit (édesítőszer)
- 2 csapott teáskanál gluténmentes kakaópor (kb. 8 g)
- késhegynyi sütőpor
- néhány csepp vanília aroma
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 160 °C fokra. Egy nagy, vagy három kicsi kuglófformát vékonyan kenjünk ki zsiradékkal és szórjuk meg vékonyan liszttel.
- A tojásokat mossuk meg, majd válasszuk szét. A fehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgáját keverjük habosra.
- A vajat/margarint olvasszuk fel, majd keverjük el az eritrittel és csurgassuk hozzá a kikevert tojássárgájához.
- A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a gluténmentes kakaóport és a sütőport, majd keverjük el. Szitáljuk rá a tojássárgájás keverékre.
- A cukkinit és az almát mossuk meg, hámozzuk meg, reszeljünk le belőle 50-50 g–ot, majd keverjük hozzá a többi hozzávalóhoz és keverjük simára az egészet.
- Végül óvatos mozdulatokkal adjuk a masszához a felvert tojásfehérjét, vigyázva arra, hogy a hab ne törjön össze.
- Az elkészült masszát öntsük az előkészített formákba, majd tegyük a sütőbe és süssük 20 percig, majd további 5 percig letakarva. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában kihűlni.
- Tetejét ízlés szerint díszíthetjük frissen felvert tejszínhabbal, apróra tört pisztáciával, málnával, ahogy a képen is látható.
A dietetetikus tippje:
- A gluténmentes minikuglóf recept kiváló alternatíva reggelire inzulinrezisztenciások számára is.
- A recept különlegessége az összetevők között szereplő cukkini és alma, amelyek lereszelve növelik a sütemény tömegét, azonban a lisztekhez képest jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaznak. Általuk növeljük az étel nedvesség, valamint rosttartalmát, melyek mind kedvezőek a gluténmentes diétában.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagban és egy darabban (3 adag készítésekor) díszítés nélkül
| Tápanyagtartalom | Egész adag | Egy darab |
| Energia | 1001,0 kcal / 4174,2 kJ | 333,7 kcal /1391,5 kJ |
| Fehérje | 28,9 g | 9,6 g |
| Zsír | 60,9 g | 20,3 g |
| Szénhidrát | 77,1 g | 25,7 g |
| Élelmi rost | 10,3 g | 3,4 g |
A gluténmentes minikuglóf receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: alma amarántliszt barna rizsliszt cukkini édesítőszer eritrit glutén és tejmentes gluténmentes kuglóf recept húsvéti receptek IR barát GM receptek kakaópor margarin sütőpor tojás vaj vanília aroma











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

