Spenótos táska – tökéletes GM péksütemény, egyenesen a saját műhelyünkből!
Ez az a recept, amit tényleg mindenkinek javasolhatunk kipróbálásra! Tökéletes a húsvéti asztalra, tízórainak-uzsonnára akár a kis lurkóknak az iskolai csomagba, vagy akár felnőtteknek a rohanó hétköznapokra. Hidegen, melegen egyaránt megállja a helyét ez a gluténmentes péksütemény!
Hozzávalók 4 darab gluténmentes péksüteményhez:
Tésztához:
- 30 g és még 25 g barna rizsliszt
- 30 g hajdinaliszt
- 30 g darált dió
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 100 ml víz
- 1 evőkanál psyllium- útifűmag héj (6 g)
- 30 g * vaj, vagy margarin
- csipet só
Töltelékhez:
- 1 teáskanál napraforgó olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g friss spenót
- 150 g zsírszegény * tehéntúró
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 30 g camembert * sajt
Tetejére:
- fél tojás, közepes méretű (M-es)
- 5 g szezámmag
Elkészítés:
- A diót késes robotgépben daráljuk le.
- A száraz hozzávalókat mérjük ki (a barna rizslisztből 30 g-ot), majd keverjük össze.
- Adjuk hozzá a felkockázott szoba-hőmérsékletű vajat, morzsoljuk el benne, majd üssük bele a megmosott tojást, valamint adjuk a vizet és keverjük jól össze.
- Tegyük félre 20 percre, hagyjuk, hogy a száraz hozzávalók magukba szívják a nedvességet, közben néha forgassuk át egy kanállal. A tészta igen ragacsos lesz, ne lepődjünk meg.
- Eközben készítsük el a tölteléket. Az olajat forrósítsuk fel és enyhén pirítsuk meg rajta a 2 gerezd fokhagymát. A spenótot tisztítsuk, mossuk meg, majd dobjuk a felmelegített olajra és fonnyasszuk meg néhány perc alatt, majd tegyük át egy tálba és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, keverjük hozzá a túrót, valamint a tojást. A sajtból vágjunk négy vékony szeletet.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- A masszát válasszuk négy részre.
- A maradék lisztből (kb. 25 g) vékonyan lisztezzük be a kezünket és a munkalapot, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 15×20 cm) a tésztát. (Gyorsan kell dolgoznunk, mert a tészta különben sok lisztet felvesz.) Töltsük meg az előzőleg elkészített masszával, vágjunk rá egy vékony szelet camembert sajtot, majd a hosszabb oldala mentén hajtsuk be mindkét szárnyát középre, két végét pedig nyomkodjuk össze. Így járjunk el a maradék tésztával. Összesen kb. 4 darabot tudunk ebből a mennyiségből készíteni.
- Tetejét kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal.
- Az előmelegített sütőbe téve 15 perc alatt süssük készre.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi szint: haladó
* Cöliákia és laktózintolerancia együttes fennállása esetén használhatóak laktózmentes tejtermékek is!
Tápanyagtartalom az egész adagra és egy adagra vonatkoztatva (4 esetében):
Tápanyagtartalom | Egész adag | Egy adag |
Energia | 1188,8 kcal / 4957,2 kJ | 297,2 kcal /1239,3 kJ |
Fehérje | 58,1 g | 14,5 g |
Zsír | 68,1 g | 17 g |
Szénhidrát | 77,4 g | 19,4 g |
Élelmi rost | 17,6 g | 4,4 g |
A gluténmentes péksütemény receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: barna rizsliszt camembert sajt dió étolaj fokhagyma gluténmentes péksütemények hajdinaliszt húsvéti receptek margarin psyllium rost (útifűmaghéj) spenót tehéntúró tojás uzsonna és tízórai vaj