IR barát, sütőtökös gnocchi diós sajtmártással – igazi őszi ebéd
Korábbi gluténmentes gnocchi receptünket kis átalakítással inzulinrezisztenciások számára is fogyaszthatóvá tettük. Így a gnocchi magasabb rosttartalmából és a rá kerülő szósz zsírtartalmából adódóan lassabb felszívódású ebéd készíthető.
- 100 g házi * sütőtökpüré
- 70 g burgonya
- 80 g barna rizsliszt
- 5 g psyllium (útifű maghéj)
- ½ közepes méretű (M-es) tojás
- só, bors
- 20 g ** vaj
- 30 g dió
- 1 dl főzőtejszín (10%-os)
- 1 gerezd fokhagyma, vagy granulátum
- 50 g ** parmezánsajt
TIPPEK:
- * Sütőtök szezonban süssük meg egy egész sütőtököt, vájjuk ki belsejét és tartsunk kész sütőtökpürét hűtőnkben/fagyasztónkban. Így bármikor kivehetünk belőle akár keveset is egy-egy recept készítéséhez!
- ** Laktózérzékenyek használhatnak laktózmentes tejtermékeket. A kemény, hosszan érlelt sajtok eleve, természetes módon laktózérzékenyek!
Elkészítés:
- A burgonyát főzzük puhára enyhén sós vízben, majd hagyjuk kihűlni, villával törjük szét. Adjuk hozzá a sütőtökpürét és egy fél tojást, majd adjuk hozzá a lisztet, a psylliumot és a fűszereket és gyúrjuk tésztává.
- A tésztából lisztes munkalapon válasszunk le kisebb diónyi méretű golyókat, formázzunk belőle hengert, majd vágjuk fel 2-3 cm-es darabokra és villával enyhén csíkozzuk meg. Így járjunk el az egész masszával.
- Közben készítsük el a mártást is. Ehhez a vajat tegyük egy lábosba, olvasszuk fel, majd szórjuk bele a felaprított diót. Enyhén pirítsuk le, majd öntsük fel a főzőtejszínnel, ízesítsük kevés fokhagymával és szórjuk hozzá a reszelt parmezánt is. Kevés parmezánt hagyjunk meg a tálaláshoz is.
- Forraljunk fel egy lábosnyi vizet, majd tegyük bele a gnocchikat. Amikor feljönnek a víz felszínére, főzzük tovább még egy fél-1 percig, majd szűrőkanál segítségével szűrjük le.
- Szedjük tányérokba, öntsük le a szósszal, szórjuk meg parmezán sajttal, majd tálalhatjuk is!
Friss salátát kínáljunk mellé!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy főre:
| Energia | 565 kcal/2361,7 kJ |
| Fehérje | 16,2 g |
| Zsír | 31,3 g |
| Szénhidrát | 50,6 g |
| Élelmi rost | 4,4 g |
A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: barna rizsliszt bors burgonya dió fokhagyma gluténmentes nudli gnocchi receptek IR barát GM receptek parmezán psyllium rost (útifűmaghéj) só sütőtök tejszín tojás vaj










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

