IR barát, sütőtökös gnocchi diós sajtmártással – igazi őszi ebéd
Korábbi gluténmentes gnocchi receptünket kis átalakítással inzulinrezisztenciások számára is fogyaszthatóvá tettük. Így a gnocchi magasabb rosttartalmából és a rá kerülő szósz zsírtartalmából adódóan lassabb felszívódású ebéd készíthető.
- 100 g házi * sütőtökpüré
- 70 g burgonya
- 80 g barna rizsliszt
- 5 g psyllium (útifű maghéj)
- ½ közepes méretű (M-es) tojás
- só, bors
- 20 g ** vaj
- 30 g dió
- 1 dl főzőtejszín (10%-os)
- 1 gerezd fokhagyma, vagy granulátum
- 50 g ** parmezánsajt
TIPPEK:
- * Sütőtök szezonban süssük meg egy egész sütőtököt, vájjuk ki belsejét és tartsunk kész sütőtökpürét hűtőnkben/fagyasztónkban. Így bármikor kivehetünk belőle akár keveset is egy-egy recept készítéséhez!
- ** Laktózérzékenyek használhatnak laktózmentes tejtermékeket. A kemény, hosszan érlelt sajtok eleve, természetes módon laktózérzékenyek!
Elkészítés:
- A burgonyát főzzük puhára enyhén sós vízben, majd hagyjuk kihűlni, villával törjük szét. Adjuk hozzá a sütőtökpürét és egy fél tojást, majd adjuk hozzá a lisztet, a psylliumot és a fűszereket és gyúrjuk tésztává.
- A tésztából lisztes munkalapon válasszunk le kisebb diónyi méretű golyókat, formázzunk belőle hengert, majd vágjuk fel 2-3 cm-es darabokra és villával enyhén csíkozzuk meg. Így járjunk el az egész masszával.
- Közben készítsük el a mártást is. Ehhez a vajat tegyük egy lábosba, olvasszuk fel, majd szórjuk bele a felaprított diót. Enyhén pirítsuk le, majd öntsük fel a főzőtejszínnel, ízesítsük kevés fokhagymával és szórjuk hozzá a reszelt parmezánt is. Kevés parmezánt hagyjunk meg a tálaláshoz is.
- Forraljunk fel egy lábosnyi vizet, majd tegyük bele a gnocchikat. Amikor feljönnek a víz felszínére, főzzük tovább még egy fél-1 percig, majd szűrőkanál segítségével szűrjük le.
- Szedjük tányérokba, öntsük le a szósszal, szórjuk meg parmezán sajttal, majd tálalhatjuk is!
Friss salátát kínáljunk mellé!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy főre:
Energia | 565 kcal/2361,7 kJ |
Fehérje | 16,2 g |
Zsír | 31,3 g |
Szénhidrát | 50,6 g |
Élelmi rost | 4,4 g |
A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: barna rizsliszt bors burgonya dió fokhagyma gluténmentes nudli gnocchi receptek IR barát GM receptek parmezán psyllium rost (útifűmaghéj) só sütőtök tejszín tojás vaj