Gluténmentes céklás köményes ausztrál buci
KolosFreeFood receptválogatásunk egy igen különleges gluténmentes péksütemény recepttel bővült.
Egy ausztrál sorozatban láttam, hogy ezt a finomságot eszik. Nekiálltam agyalni, ezt el kell készítenem! A kömény keserédessége igazán jól illik a mazsola lágyságához, édességéhez. A tetején lévő szezámmag pedig kitűnően harmonizál a cékla rozsaszines színével.
Hozzávalók (2 db egyforma cipócskához):
- 100 g reszelt, főtt cékla
- 300 g Naturbit Glutén- és búzamentes lisztkeverék
- 270 ml langyos víz
- egy csipet cukor
- 20 g friss élesztő
- 10 g só
- 2 teáskanál útifűmaghéjőrlemény (psyllium rost)
- 1,5 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál egész kömény
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömeny
- 1,5 marék mazsola (vízben átmosva, beáztatva)
- Ízlés szerint szezámmag
Tetejére
- 1 evőkanál étolaj
Kelesztéshez, sütéshez:
- Fém tálban kb. 250 ml víz, a sütő aljába helyezve
A céklás gluténmentes buci elkészítése:
- Futtassuk fel az élesztőt a vízben a csipet cukorral.
- Amíg az élesztő megkel, reszeljük le a kihűlt, megpárolt céklát.
- Mérjük ki a lisztet, sót, köményt és az útifűmaghéjat is.
- Amikor megkelt az élesztő, öntsük a kimért liszthez.
- Adjuk hozza az előre vízbe beáztatott mazsolát is.
- Egy gumikesztyű segítségével alaposan dagasszuk meg a tésztát.
- Adjuk hozzá az étolajat is.
- Ha még mindig nagyon tapad a gumikesztyűre a tészta, kevés étolajat tehetünk még a kesztyűnkre.
- Formáljunk ebből a tésztából két egyforma adag cipót.
- Kb. 50 ºC-os sütőben, amiben már ott a víz kelesszük a duplájára.
- Ha már majdnem megkelt a tészta, én a fürdőszobába teszem tepsivel együtt, amíg a sütő bemelegszik 200 ºC-ra.
- Süssük készre kb. 35-40 perc alatt.
- Kihűlve könnyen szeletelhetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 2 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. céklás gluténmentes buciban |
Energia | 6900 kJ / 1643 g | 3451 kJ / 822 kcal |
Zsír | 45,3 g | 22,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 6,1 g | 12,2 g |
Szénhidrát | 280,9 g | 140,5 g |
amelyből cukrok | 42,8 g | 21,4 g |
Rost | 35,0 g | 17,5 g |
Fehérje | 17,0 g | 8,5 g |
Só | 10,08 g | 3,36 g |
A gluténmentes buci recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.
- Recept címke: cékla cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények gluténmentes zsemle Hunorganic Kft. gluténmentes termékek köménymag lisztkeverék mazsola Naturbit lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) só szezámmag tej - tojás - gluténmentes uzsonna és tízórai víz