Köményes-lenmagos gluténmentes kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes köményes-lenmagos kenyérrel bővült.
Réges-régen sütöttem már kenyeret. Most, hogy vásároltam egy hasznos kelesztő kosarat, muszáj volt kipróbálnom. Köménymagot pirítottam és lenmagot daráltam, ezt tettem a tésztába. Hosszú ideig kelesztettem, sütés közben belengette az egész konyhát a köménymag illata. Több nap után is friss, kenhető, szeletelhető és puha maradt a kenyerem. Próbáljátok ki! TIPPEK
Hozzávalók (20 szelet):
- 500 g Its’ us Miklós barna lisztkeverék
- 2 evőkanál lenmag ledarálva
- 2 evőkanál köménymag
- 520 ml langyos víz
- 14 g Its us útifűmaghéj őrlemény
- 14 g só
- 20 ml étolaj
- 22 g friss élesztő
- 50 ml vegán növényi tejföl
- 1 mokkáskanál cukor
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 mokkáskanál ketchup
Sütéshez:
- kis fém lábas, 2-3 dl vízzel
A köményes-lenmagos gluténmentes kenyér elkészítése:
- A vegán tejfölt langyosítsuk meg.
- Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni ezeket.
- A köménymagot pirítsuk meg forró serpenyőben, amíg kezd illatozni.
- Ezt daráljuk le a lenmaggal együtt.
- Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez.
- Ha már felfutott az élesztő, öntsük hozzá a kenyérliszthez, és a hozzáadott langyos vízhez.
- Dagasztógép/Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
- Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
- Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
- Takarjuk le körben az egész edényt.
- Most két órán át hagytam kelni.
- Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Kenjük le az étolajas-ketchupös keverékkel.
- Esetleg szórjunk még a tetejére magokat.
- Előmelegített 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
- Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
- A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
- Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
- Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc, 2 óra kelesztés, 1 óra sütés
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet köményes-lenmagos gluténmentes kenyérben |
| Energia | 9431 kJ / 2251 kcal | 470 kJ / 112 kcal |
| Zsír | 53,5 g | 2,7 g |
| amelyből telített zsírsavak | 14,5 g | 0,7 g |
| Szénhidrát | 417,6 g | 20,8 g |
| amelyből cukrok | 29,8 g | 1,5 g |
| Rost | 27,3 g | 1,4 g |
| Fehérje | 10,1 g | 0,5 g |
| Só | 14,27 g | 0,71 g |
A gluténmentes köményes-lenmagos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kenyér gyors It's us gluténmentes termékek ivóvíz ketchup köménymag lenmag lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tejföl tejföl alternatíva uzsonna és tízórai










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

