Gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos, mediterrán kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos, mediterrán kenyérrel bővült.
Nyáron sok-sok aszalt paradicsomot vásároltam Nápolyban a piacon. Már nagyon hiányoznak a nyári ízek, a kellemes paradicsom íz, illat. Most eszembe jutott, hogy a kamrában van valahol a nyári „vadászott rakomány”. Az apróra vágott, kissé nedves paradicsomos darabokat kellően könnyűek ahhoz, hogy megemelkedjen a kovászos tésztával.
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 50 g Mimen cirokliszt
- 50 g It’s us Fehér kenyér lisztkeverék
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 150 ml langyos víz
- 1 teáskanál méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 300 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 15 g só
- csipet cukor
- 50 g Mimen cirokliszt
- 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 150 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 30 g aprított, vízzel átmosott aszalt paradicsom
- 2 teáskanál foghagymagranulátum
- 2 teáskanál szárított kakukkfű
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
Forgatáshoz:
- 100 g magkeverék
A gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos, mediterrán kenyér elkészítése:
- Mérjük ki a vizet.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Mérjük ki a liszteket, és adjuk hozzá az apróra vágott asztalt paradicsomot is.
- Szórjuk bele a többi fűszert is.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Formáljuk téglalap alakúra.
- Ugyan erre a felületre szórjuk ki az előzőleg folyó vízzel átmosott magot.
- A magokban alaposan forgassuk meg a kenyértésztát.
- Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
- Én szendvicskenyérsütő formában sütőm a kenyeret, egy sütőpapírral bélelve.
- Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
- Ekkor kiveszem óvatosan a fém formát, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
- Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
- Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
- Ki szoktam venni ennyi idő után a kenyeret a fém tartóból.
- Majd pár percig sütöm még a sütő rácsán.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
- Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2-3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
Tápanyagtartalom | az egészben | 10 szeletből 1 szelet gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos, mediterrán kenyérben |
12 szeletből 1 szelet gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos, mediterrán kenyérben |
Energia | 11510 kJ / 2747 kcal | 1151 kJ / 274 kcal | 959 kJ / 229 kcal |
Zsír | 107,3 g | 10,7 g | 8,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 13,7 g | 1,4 g | 1,1 g |
Szénhidrát | 388,4 g | 38,8 g | 32,4 g |
amelyből cukrok | 43,1 g | 4,3 g | 3,6 g |
Rost | 69,4 g | 6,9 g | 5,8 g |
Fehérje | 38,1 g | 3,8 g | 3,2 g |
Só | 15,36 g | 1,54 g | 1,28 g |
A gluténmentes kovászos aszaltparadicsomos, mediterrán kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: aszalt paradicsom cirokliszt cukor étolaj fokhagyma gluténmentes kovász It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kakukkfű magkeverék méz psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só uzsonna és tízórai