Gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyérrel bővült.
Az édesburgonya az egyik kedvenc alapanyagom. Sokszor használom fel a mindennapokban is. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. Most épp kenyérbe tettem.
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 50 g Mimen cirokliszt
- 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 150 ml langyos víz
- 10 g méz
Burgonyás kovászhoz:
- 160 g tisztított megfőtt édesburgonya
- 20 g érett gluténmentes kovász
- 20 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 25 ml víz
- 5 g méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a gluténmentes kovászból
- 315 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 15 g só
- csipet cukor
- 50 g Mimen cirokliszt
- 100 g Glutenix barna lisztkeverék
- 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 teáskanál kurkuma
A gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyér elkészítése:
- Pucoljuk meg az édesburgonyát, vágjuk fel apróbb kockákra.
- Főzzük puhára.
- Hagyjuk magára, kihűlni.
- Amikor kihűlt, szűrjük le.
- A főzővízét tegyük majd félre.
- Pürésítsük egy villa segítségével a megfőtt édesburgonya darabokat.
- Mérjük hozzá a kovászt, lisztet, mézet, vizet is.
- Keverjük el, hagyjuk magára.
- Mérjük ki a vizet, ami most jelent esetben a kihűlt édesburgonya főzőleve volt.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot és az őrölt kurkumát is.
- Keverjük el alaposan.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- Adjuk a tésztához a már „életre” kelt, burgonyás kovászt.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban, akár tiszta szemeteszsákkal is!
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 4-6 óra múlva, (hőmérséklettől függ), és gyönyörűen életre kelt a kenyér, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
- Én először a kenyérforma fém tepsijét melegítem fel forróra, úgy teszem bele óvatosan a kenyértésztát sütőpapírral.
- Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
- Ha a kenyér oldala még puhább, vegyük ki a kenyérformából, és sütőpapíron süssük sütő rácsán.
- Vegyük ki óvatosan!
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kovászos édesburgonyás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt cukor édesburgonya étolaj Glutenix gluténmentes kovász It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kurkuma méz psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só uzsonna és tízórai











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

