Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos kenyér

kenyér recept gluténmentesenIri mama receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos kenyér bővült.

Újabb finom kenyér sült gluténmentes kovásszal. Ha nincs kovászotok élesztővel is elkészíthető. 

Hozzávalók (14 szelet):

Előtésztához:

  • 70 g gluténmentes kovász (ha nincs 5 g porélesztő)
  • 30 g barna rizsliszt
  • 40 g Schär Mix B lisztkeverék
  • 4 g cukor
  • 100 g langyos víz

Tésztához:

A gluténmentes kovászos kenyér elkészítése:

  • Kimért kovászhoz mérem a liszteket, cukrot, langyos vizet, alaposan elkeverem.
  • Félre teszem pár órára.
  • Dagasztó tálba mérem a lisztet, sót, útifűmaghéjat, összekeverem.
  • Beleteszem az előtésztát, víz felét, géppel összeállítom a tésztát.
  • Majd a többi vízzel és olajjal bedagasztom.
  • Megformázom a kenyeret, formát sütőpapírral kibélelem, belehelyezem.
  • Így kelesztem reggelig. Este állítom össze, sütőbe teszem, nem kapcsolom be, így egyenletes marad a hőmérséklet.
  • Gyönyörűen megkelt reggelre, 180 °C fokon , légkeveréssel 45 percig sütöm.
  • Rácsra emelem, további 10 percig így sütöm.
  • Kihűlve szeletekre vágom, húzózáras tasakban teszem.
  • Fagyasztani is lehet. 

Jó étvágyat kívánok 🙂

Elkészítési idő: 90 perc + kelesztés 

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet kovászos
gluténmentes kenyérben
Energia 8954 kJ / 2137 kcal 639 kJ / 152 kcal
Zsír 35,5 g 2,5 g
  amelyből telített zsírsavak 5,5 g 0,4 g
Szénhidrát 412,4 g 29,5 g
  amelyből cukrok 27,4 g 2,0 g
Rost 34,8 g 2,5 g
Fehérje 28,4 g 2,0 g
11,40 g 0,81 g

A gluténmentes kovászos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes kovászos kenyér

Kategória: , , ,