Gluténmentes kovászos lenmagdarás kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy kovászos lenmagdarás gluténmentes kenyérrel bővült.
A gluténmentes kovászomról már meséltem. Most Omega 3-ban gazdag kenyeret készítettem. A tésztába lenmaglisztet és lenmag őrleményt. Tetejére is folyó vízzel átmosott lenmagok kerültek. Íze kiváló. A lenmag őrleménytől pedig hozza a hagyományos „barna kenyér” ízét, zamatát. Bátran ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 50 g Mimen cirokliszt
- 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 150 ml langyos víz
- 1 teáskanál méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 300 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 15 g só
- csipet cukor
- 50 g Mimen cirokliszt
- 90 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 140 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 30 g lenmagőrlemény
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
Forgatáshoz:
- 50 g bő vízzel átmosott lenmag
A gluténmentes kovászos lenmagdarás kenyér elkészítése:
- Mérjük ki a vizet.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Mérjük ki a liszteket, és adjuk hozzá a lenmagőrleményt is.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Formáljuk téglalap alakúra.
- Ugyan erre a felületre szórjuk ki az előzőleg folyó vízzel átmosott lenmagot.
- A magokban alaposan forgassuk meg a kenyértésztát.
- Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 C-os sütőbe.
- Én szendvicskenyérsütő formában sütőm a kenyeret, egy sütőpapírral bélelve.
- Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
- Ekkor kiveszem óvatosan a fém formát, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
- Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
- Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
- Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet kovászos lenmagdarás gluténmentes kenyérben |
Energia | 9629 kJ / 2298 kcal | 963, kJ / 229,8 g |
Zsír | 80,2 g | 8,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 10,7 g | 0,2 g |
Szénhidrát | 350,3 g | 35,0 g |
amelyből cukrok | 19,6 g | 2,0 g |
Rost | 54,8 g | 5,5 g |
Fehérje | 28,2 g | 2,8 g |
Só | 15,1 g | 2,52 g |
A gluténmentes kovászos lenmagdarás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt cukor étolaj gluténmentes kenyér gluténmentes kovász gluténmentes péksütemények gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kovászos gluténmentes kenyér lenmag méz psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só uzsonna és tízórai