Gluténmentes mediterrán, zablisztes bagettek
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mediterrán, zablisztes bagettekkel bővült.
Nagy-nagy bagett rajongó vagyok, talán az előző életemben egy francia pék, bagett gyáros lehettem. Ezt már soha nem tudom meg. Gluténmentes zabpehelylisztet, olíva olajban eltett szárított paradicsomot, fokhagymát és darált friss rozmaringot is tettem a tésztájába. Aki szereti ezeket az ízeket, ki na hagyja ezt a receptet az elkészítendő receptek közül.
Hozzávalók (3 db):
Élesztőhöz:
- 20 g friss élesztő
- csipet cukor
- 100 ml langyos víz
A begett tésztájához:
- 100 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelylisztkeverék
- 50 g tápióka keményítő
- 250 g It’s us Miklo’s universal lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
- 100 g It’s us Miklo’s Fehérkenyér lisztkeverék
- 350 ml langyos víz
- 12 g só
- 14 g It’s us útimagfűhéj őrlemény
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 15 g olíva olajban eltett szárított paradicsom összevágva
- 3 cikk fokhagyma lereszelve
- 1 friss ágacska rozmaring ledarálva
Tetejére:
- 1,5 evőkanál növényi margarin felolvasztva
- 1 teáskanál ketchup
Sütéshez:
- kis fém lábas, kb. 2 dl vízzel
A gluténmentes mediterrán, zablisztes bagettek elkészítése:
- 100 ml langyos vízbe tegyük a csipet cukrot.
- Ebbe tegyük az élesztőt, és futtassuk fel.
- Amíg felfut az élesztő mérjük ki a száraz összetevőket.
- Vágjuk fel a szárított paradicsomot, reszeljük le a fokhagymát, és daráljuk le a rozmaringot.
- Ezt a keveréket is adjuk a liszthez.
- Eközben felfutott az élesztő, öntsük a liszthez.
- Gumikesztyűvel dagasztottam most össze, de dagasztógép segítségével is lehet.
- Apránként öntsük bele a vizet.
- A legvégén adjuk hozzá az 2 teáskanál napraforgó étolajat, hogy később könnyebben tudjuk formázni.
- Szedjük 3 egyforma részre a tésztát.
- Egyenként formázzuk, lapítsuk ki azokat téglalap alakúvá.
- Majd tekerjük fel, a végeit igazítsuk el.
- Ha kész mind a három, akkor a felolvasztott növényi margarinban keverjük el a ketchupot, és kenjük le a bagetteket.
- Letakarva kb. 30 percig kelesszük, amíg duplájára nem kelnek meg.
- Előmelegített 190 °C fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
- A sütőben ilyen érdemes egy fémlábast tenni vízzel, ami segíti a tészta felemelkedését.
- Érdemes figyelni sütési idő vége előtt a bagetteket, hogy mennyire sültek meg.
- Kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. mediterrán, zablisztes gluténmentes bagettben |
Energia | 8606 kJ / 2054 kcal | 2868 kJ / 684 kcal |
Zsír | 53,5 g | 17,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 14,7 g | 4,9 g |
Szénhidrát | 356,0 g | 118,7 g |
amelyből cukrok | 39,7 g | 13,2 g |
Rost | 59,5 g | 19,8 g |
Fehérje | 23,3 g | 7,8 g |
Só | 13,40 g | 4,47 g |
A gluténmentes mediterrán, zablisztes bagettek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us Naturbit Basic Mix ivóvíz ketchup margarin paradicsom psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tápióka keményítő tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai