Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mediterrán, zablisztes bagettek

bagett recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mediterrán, zablisztes bagettekkel bővült.

Nagy-nagy bagett rajongó vagyok, talán az előző életemben egy francia pék, bagett gyáros lehettem. Ezt már soha nem tudom meg. Gluténmentes zabpehelylisztet, olíva olajban eltett szárított paradicsomot, fokhagymát és darált friss rozmaringot is tettem a tésztájába. Aki szereti ezeket az ízeket, ki na hagyja ezt a receptet az elkészítendő receptek közül.

Hozzávalók (3 db):

Élesztőhöz:

  • 20 g friss élesztő
  • csipet cukor
  • 100 ml langyos víz

A begett tésztájához:

Tetejére:

  • 1,5 evőkanál növényi margarin felolvasztva
  • 1 teáskanál ketchup

Sütéshez:

  • kis fém lábas, kb. 2 dl vízzel

A gluténmentes mediterrán, zablisztes bagettek elkészítése:

  • 100 ml langyos vízbe tegyük a csipet cukrot. 
  • Ebbe tegyük az élesztőt, és futtassuk fel.
  • Amíg felfut az élesztő mérjük ki a száraz összetevőket.
  • Vágjuk fel a szárított paradicsomot, reszeljük le a fokhagymát, és daráljuk le a rozmaringot.
  • Ezt a keveréket is adjuk a liszthez.
  • Eközben felfutott az élesztő, öntsük a liszthez.
  • Gumikesztyűvel dagasztottam most össze, de dagasztógép segítségével is lehet.
  • Apránként öntsük bele a vizet.
  • A legvégén adjuk hozzá az 2 teáskanál napraforgó étolajat, hogy később könnyebben tudjuk formázni.
  • Szedjük 3 egyforma részre a tésztát.
  • Egyenként formázzuk, lapítsuk ki azokat téglalap alakúvá.
  • Majd tekerjük fel, a végeit igazítsuk el.
  • Ha kész mind a három, akkor a felolvasztott növényi margarinban keverjük el a ketchupot, és kenjük le a bagetteket.
  • Letakarva kb. 30 percig kelesszük, amíg duplájára nem kelnek meg.
  • Előmelegített 190 °C fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  • A sütőben ilyen érdemes egy fémlábast tenni vízzel, ami segíti a tészta felemelkedését.
  • Érdemes figyelni sütési idő vége előtt a bagetteket, hogy mennyire sültek meg.
  • Kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. mediterrán, zablisztes
gluténmentes bagettben
Energia 8606 kJ / 2054 kcal 2868 kJ / 684 kcal
Zsír 53,5 g 17,8 g
  amelyből telített zsírsavak 14,7 g 4,9 g
Szénhidrát 356,0 g 118,7 g
  amelyből cukrok 39,7 g 13,2 g
Rost 59,5 g 19,8 g
Fehérje 23,3 g 7,8 g
13,40 g 4,47 g

A gluténmentes mediterrán, zablisztes bagettek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes bagett recept

gluténmentes mediterrán, zablisztes bagettek

Kategória: , ,