Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes medvehagymás bagett

bagett recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes medvehagymás bagett bővült.

Itt a tavasz eleje, hajtanak a medvehagymák. Kellemesen ízessé teszi a pékárukat. Most a medvehagyma mellé került a gluténmentes bagettek tetejére tökmag is. Ha valami különleges ízű, pihe-puha bagettet szeretnétek enni, mindenképp készítsétek el ez a kenyérfélét.

Hozzávalók (3 db):

Tésztához:

  • 450 g Naturbit Glutén- és búzamentes lisztkeverék
  • 50 g tápióka keményítő
  • 14 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
  • 12 g só
  • 400 ml víz
  • 2 evőkanál napraforgó étolaj
  • 22 g friss élesztő
  • csipet cukor

Medvehagyma:

  • 25 g friss medvehagyma
  • 150 ml víz

Tetejére:

  • 40 g tökmag
  • 100 ml víz
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 mokkáskanál ketchup

A gluténmentes medvehagymás bagett elkészítése:

  • A medvehagymát mossuk át.
  • Tegyük oda főzni a 150 ml vízbe.
  • Pár perc alatt forraljuk fel.
  • Amíg fő a medvehagyma levél, futtassuk fel az élesztőt 50 ml vízben a csipet cukorral.
  • Turmixoljuk össze az egészet, a maradék vízzel.
  • Addig mérjük ki a száraz összetevőket.
  • A száraz összetevőket alaposan keverjük össze.
  • Ha felfutott az élesztő, adjuk a lisztes keverékhez.
  • Dagasztógép üstjében kezdjük el dagasztani a tésztát a leturmixolt medvehagymával.
  • Fokozatosan öntsük hozzá a maradék vizet.
  • Amikor már majdnem kész a tészta, öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
  • Dagasszuk még pár percig tovább.
  • Addig mossuk át bő vízzel a bagettek tetejére szánt tökmagokat.
  • 3 egyenlő részre osszuk el a tésztát.
  • Egyenként lapítsuk ki a kezünkkel (most gumikesztyűvel) a tésztákat sütőpapíron.
  • Felső részét behajtjuk háromszög alakúra, és feltekerjük a tésztát.
  • Ezen tekergessük el a tésztahengereket.
  • Ugyan így járunk el a maradék két résszel is.
  • Tegyük bagettsütő formába, vagy tepsibe a tésztákat.
  • Szórjuk meg a tetejét tökmaggal.
  • Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. 30 percen át.
  • Melegítsük elő a sütőt 220 °C fokra, amibe szokás szerint helyezzünk be 2 dl vizet egy kis fém edényben.
  • A megkelt bagettek tetejét étolajas, ketchupös keverékkel kenjük le vékonyan.
  • Süssük először 220 °C fokon 10 percig.
  • Majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet és 190 °C fokon süssük készre, további 25-30 perc alatt.
  • Kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom

az egészben

1 db. gluténmentes Medvehagymás bagettben

Energia

9779 kJ / 2334 kcal

3260 kJ / 778 kcal

Zsír

56,9 g

19,0 g

  amelyből telített zsírsavak

7,7 g

2,6 g

Szénhidrát

416,4 g

138,8 g

  amelyből cukrok

28,2 g

9,4 g

Rost

30,3 g

10,1 g

Fehérje

23,8 g

7,9 g

12,1 g

4,06 g

A gluténmentes medvehagymás bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes bagett recept

gluténmentes medvehagymás bagett

Kategória: , ,