Gluténmentes reggeli hamburger
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes reggeli hamburgerrel bővült.
Talán ezer éve, amikor még nem tudtam, hogy gluténérzékeny vagyok, akkor ettem először és utoljára egy gyorsétteremben reggel hamburgert. Ami nem az a szokványos, húspogácsás, hanem tojásos. Most ezért is jutott eszembe, hogy készítsek hambi zsömléket, amiket másnap reggel csak megtöltöm tükörtojással és sült baconnel.
Elkészítés(6 db hamburger zsömle):
Zsömlékhez:
- 300 g Naturbit Alba-mix gluténmentes liszt
- 60 g It’s us Mimem cirok pékáru lisztkeverék
- 40 g It’s us tápiókakeményítő
- 8 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 8 g só
- 6 g méz
- 50 g olvasztott liga
- 320 ml víz
- 18 g friss élesztő
- csipet cukor
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
Lekenni:
- 15 g liga margarin
- 1 mokkáskanál ketchup
- 2 evőkanál szezámmag
Töltelék:
- tükörtojás fejenként 1-1
- fejenként két szelet bacon
- ízlés szerinti vegyes friss saláta
- evőkanál light majonéz fejenként 1-1
A gluténmentes reggeli hamburger elkészítése:
- 100 ml langyos vízben csipet cukorral futtassuk fel az élesztőt.
- Addig mérjük ki a liszteket, tegyük egy tálba.
- Adjuk hozzá a mézet, sót, útifűmaghéj őrleményt.
- Öntsük hozzá az olvasztott ligát.
- Közben az életre kelt élesztős vizet is öntsük hozzá.
- Egy gumikesztyű segítségével dagasszuk ki a tésztát.
- Amikor már majdnem összeállt a tészta, adjuk hozzá a napraforgó étolajat.
- Egyforma 6 darabra mérjük ki a tésztát.
- Formázzuk meg a tésztánkat zsömle formájúra.
- Tetejüket kenjük le vékonyan ketchupös-olvasztott ligával.
- Majd szórjuk meg szezámmaggal.
- Takarjuk le, tegyük félre kelni kb. 25-30 percig.
- Amikor megkelt már a zsömle, kenjük le újra vékonyan.
- tegyük bele előmelegített 180 c-os sütőbe.
- Süssük készre kb. 35 perc alatt.
- Figyeljük a sütés vége előtt a zsömlét!
- Sütés végén szedjük ki a zsömléket és hagyjuk kihűlni sütőrácson.
- Süssünk tojássütőben kis, formázott tükörtojásokat.
- Süssük meg airfryerben a baconöket.
- Ha kihűlt a zsömle, töltsük meg azokat.
- Kettévágás után mehet bele a sült tojás, bacon, friss saláta és a majonéz.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 80 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes reggeli hamburger tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bacon cirokliszt cukor élesztő étolaj gluténmentes hamburger gluténmentes zsemle ivóvíz jégsaláta ketchup majonéz margarin méz NATURBIT ALFA-MIX psyllium rost (útifűmaghéj) só szezámmag tápióka keményítő tojás