Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes zabkorpás kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes zabkorpás kenyér bővült.

Egészen új ízű kenyérre vágytam. Régen korpás kenyeret is ettem, igaz, még mielőtt kiderült a gluténérzékenységem. Ezért is kerestem gluténmentes zabkorpát, és adtam hozzá darált lenmagot. Ezek így összességben visszahozták a régi, elfeledett ízeket. 

Hozzávalók (20 szelet):

Kenyérhez:

Tetejére:

  • 1 evőkanál napraforgó étolaj

Sütéshez:

  • kis fém lábas, 2-3 dl vízzel

A gluténmentes zabkorpás kenyér elkészítése:

  • 100 ml vizet langyosítsunk meg, a növényi tejföllel.
  • Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
  • Hagyjuk felfutni ezeket.
  • Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit, zabkorpával együtt.
  • Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez a már felfutott élesztőt.
  • Öntsük hozzá a maradék langyos vizet.
  • Dagasztógép/Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
  • Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
  • Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
  • Takarjuk le körben az egész edényt.
  • Most két órán át hagytam kelni.
  • A tepsi, amire majd ráhelyezem a kenyeret, előmelegített 230 °C fokos sütőben hagyom felforrósodni, sütőpapírral az alján.
  • Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt, forró tepsire.
  • Vigyázzunk, óvatosak legyünk!
  • De ahhoz, hogy a kenyér alja ne legyen szalonnás, kell, hogy hősokk érje a kenyeret.
  • Kenjük le az étolajjal vékonyan.
  • Előmelegített 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
  • Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
  • A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
  • Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
  • Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézsági szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc, 2 óra kelesztés, 1 óra sütés

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet
zabkorpás gluténmentes kenyérben
Energia 10810 kJ / 2580 kcal 840 kJ / 129 kcal
Zsír 82,1 g 4,1 g
  amelyből telített zsírsavak 19,4 g 1,0 g
Szénhidrát 415,5 g 20,8 g
  amelyből cukrok 28,0 g 1,4 g
Rost 36,9 g 1,8 g
Fehérje 27,6 g 1,4 g
9,23 g 0,47 g

A gluténmentes zabkorpás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes zabkorpás kenyér

Kategória: , , , ,