Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Karácsonyi gyümölcskenyér

Akár hova nézek, mindenhol gyümölcskenyerek jönnek szembe így egyre közelebb a karácsonyhoz. Ma felmerült benne a kérdés: én miért nem csináltam eddig még soha? Valószínű azért, mert nálunk nem számított tradicionális karácsonyi süteménynek, anyukám soha nem sütött gyerekkoromban sem.

gluténmentes gyülmölcskenyér Íz-Lik

Anyósom viszont meseszép, isteni finom püspökkenyereket készít minden évben. Meg szoktuk beszélni a nagymamákkal, hogy mit sütnek és próbálok én is hasonlókat készíteni, hogy Sárám ugyan olyat ehessen az ünnepek alatt, mint a testvérek, unokatestvérek. Az egyik kalácska sorsa már megpecsételődött, nem éri meg a karácsonyt, a másikat viszont lefagyasztom és visszük magunkkal mamához, a fa alá.

A mai sütögetésnél Sárám volt a segítségemre. Egyre több feladatot tudok rábízni, így sokkal könnyebb és szórakoztatóbb a munka. Törte a diót, vágta a csokit, kóstolta a tésztát, közben pedig vicces történeteket mesélt.

Hozzávalók 2 kuglófformához:

  • 200 g Doves farm önkelesztő gluténmentes liszt
  • 200 g Vénus margarin
  • 100 g dió
  • 200 g kandírozott gyümölcs
  • 80 g apró darabokra vágott gluténmentes étcsokoládé (pl. Tibi csokoládé)
  • 200 g porcukor
  • 4 db közepes méretű, „M-es” méretű tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítés:

  • A diót durvára vágjuk, vagy zacskóban nyújtófával vagy húsklopfolóval veregetve a kívánt méretű darabokra törjük. (Ez a gyorsabb módszer!) A dió közé a vágás vagy törés előtt 1 evőkanál kristálycukrot keverünk.
  • A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet só hozzáadása után kemény habot verünk. Ha már kemény a hab, apránként hozzákeverjük a porcukor felét.
  • A 4 tojássárgáját a porcukor másik felével fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat.
    gyülmölcskenyér gluténmentesen
  • A kandírozott gyümölcsöket, a diót és a csokoládét meghintjük a kimért lisztből elvett 2 evőkanál liszttel és összekeverjük.
    gluténmentes gyülmölcskenyér készítés Íz-Lik
  • A gluténmentes lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot.
  • A vajas keverékhez apránként belekeverjük a lisztet és a rum aromát felváltva. Amikor már csak a liszt fele van vissza, hozzáadunk a vajas – lisztes – rumos keverékhez néhány evőkanál tojásfehérje habot, így könnyebb lesz a többi lisztet hozzákeverni.
    gluténmentes gyülmölcskenyér készítés
  • A kandírozott gyümölcsös keveréket úgy adjuk a tésztához, hogy néhány evőkanál habot teszünk a tésztára, erre hintjük a gyümölcsös keverék egy részét, és széles, de azért óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk a habos gyümölcsöt a tésztába. Ezt addig ismételjük, amíg a hab és a gyümölcsös keverék el nem fogy.
  • A kuglófsütőt, vagy a püspökkenyérformát alaposan kivajazzuk, kis liszttel megszórjuk és egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát.
  • 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Nekem a teteje nagyon gyorsan barnult, ezért letakartam sütőpapírral. Érdemes tűpróbát csinálni, akkor jó a sütemény, ha a vékony hústűre, ennek hiányában egy fogpiszkálóra nem ragad rá a tészta.
  • Hagyjuk kicsit hűlni a formában a kész tésztákat, majd egy deszkára borítjuk és megszitáljuk egy kevés porcukorral.

Elkészítési idő: kb. 80 perc

Nehézségi színt: könnyű

Egy gyümölcskenyér kb. 10 szeletre vágható (2 db. 20 szeletre)

Tápanyagtartalom az egészben
(2 db. sütiben)
a 2 db. süti 20 szeletre vágásakor
1 szeletben
Energia 4310 kcal / 17973 kJ 215 kcal / 897 kJ
Fehérje 55,3 g 2,8 g
Zsír 239,7 g 12,0 g
  amelyből telített zsírsavak 74,4 g 3,7 g
Szénhidrát 452,2 g 22,6 g
  amelyből cukrok 398,6 g 19,9 g
Rost 20,8 g 1,0 g

A gluténmentes gyümölcskenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes gyülmölcskenyér recept

Kategória: , , ,