Spenótos táska – tökéletes GM péksütemény, egyenesen a saját műhelyünkből!
Ez az a recept, amit tényleg mindenkinek javasolhatunk kipróbálásra! Tökéletes a húsvéti asztalra, tízórainak-uzsonnára akár a kis lurkóknak az iskolai csomagba, vagy akár felnőtteknek a rohanó hétköznapokra. Hidegen, melegen egyaránt megállja a helyét ez a gluténmentes péksütemény!
Hozzávalók 4 darab gluténmentes péksüteményhez:
Tésztához:
- 30 g és még 25 g barna rizsliszt
- 30 g hajdinaliszt
- 30 g darált dió
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 100 ml víz
- 1 evőkanál psyllium- útifűmag héj (6 g)
- 30 g * vaj, vagy margarin
- csipet só
Töltelékhez:
- 1 teáskanál napraforgó olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g friss spenót
- 150 g zsírszegény * tehéntúró
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 30 g camembert * sajt
Tetejére:
- fél tojás, közepes méretű (M-es)
- 5 g szezámmag
Elkészítés:
- A diót késes robotgépben daráljuk le.
- A száraz hozzávalókat mérjük ki (a barna rizslisztből 30 g-ot), majd keverjük össze.
- Adjuk hozzá a felkockázott szoba-hőmérsékletű vajat, morzsoljuk el benne, majd üssük bele a megmosott tojást, valamint adjuk a vizet és keverjük jól össze.
- Tegyük félre 20 percre, hagyjuk, hogy a száraz hozzávalók magukba szívják a nedvességet, közben néha forgassuk át egy kanállal. A tészta igen ragacsos lesz, ne lepődjünk meg.
- Eközben készítsük el a tölteléket. Az olajat forrósítsuk fel és enyhén pirítsuk meg rajta a 2 gerezd fokhagymát. A spenótot tisztítsuk, mossuk meg, majd dobjuk a felmelegített olajra és fonnyasszuk meg néhány perc alatt, majd tegyük át egy tálba és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, keverjük hozzá a túrót, valamint a tojást. A sajtból vágjunk négy vékony szeletet.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- A masszát válasszuk négy részre.
- A maradék lisztből (kb. 25 g) vékonyan lisztezzük be a kezünket és a munkalapot, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 15×20 cm) a tésztát. (Gyorsan kell dolgoznunk, mert a tészta különben sok lisztet felvesz.) Töltsük meg az előzőleg elkészített masszával, vágjunk rá egy vékony szelet camembert sajtot, majd a hosszabb oldala mentén hajtsuk be mindkét szárnyát középre, két végét pedig nyomkodjuk össze. Így járjunk el a maradék tésztával. Összesen kb. 4 darabot tudunk ebből a mennyiségből készíteni.
- Tetejét kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal.
- Az előmelegített sütőbe téve 15 perc alatt süssük készre.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi szint: haladó
* Cöliákia és laktózintolerancia együttes fennállása esetén használhatóak laktózmentes tejtermékek is!
Tápanyagtartalom az egész adagra és egy adagra vonatkoztatva (4 esetében):
| Tápanyagtartalom | Egész adag | Egy adag |
| Energia | 1188,8 kcal / 4957,2 kJ | 297,2 kcal /1239,3 kJ |
| Fehérje | 58,1 g | 14,5 g |
| Zsír | 68,1 g | 17 g |
| Szénhidrát | 77,4 g | 19,4 g |
| Élelmi rost | 17,6 g | 4,4 g |
A gluténmentes péksütemény receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: barna rizsliszt camembert sajt dió étolaj fokhagyma gluténmentes péksütemények hajdinaliszt húsvéti receptek margarin psyllium rost (útifűmaghéj) spenót tehéntúró tojás uzsonna és tízórai vaj








Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

