Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Szilvatöltelékes vegán „túró rudi” gluténmentes torta

gluténmentes túróruditrorta recept KolosKolosFreeFood receptválogatásunk egy rögös túrós gluténmentes  torta recepttel bővült. 

Sütés- tojás, glutén és tejmentes tortát készítettem. Az ötletet a jól ismert mákos, szilvalekváros túró rudi adta. Vegán rögös krémet édesítettem, szórtam meg mákkal. Töltelék szilva lett, a torta alapja pedig keksztekercspor. Tetejére mi más is kerülhetett volna, mint fénylő csokoládémáz.

Hozzávalók (18 szelethez):

Torta alapja:

Szilvatöltelék:

  • 500 g magozott szilva
  • 150 ml víz
  • csipet őrölt fahéj
  • 2 teáskanál agar-agar

„Túró töltelék”

  • 300 ml növényi tejfölhelyettesítő
  • 200 ml növényi tejszínalternatíva
  • 1 evőkanál porcukor
  • 500 g rögös vegán krém (túró alternatíva)
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 150 g cukor
  • csipet só
  • 15 g zselatin
  • 2 evőkanál mákszem

Csokoládémáz:

  • 320 g Venusz margarin
  • 400 g porcukor
  • 10 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
  • 4 evőkanál növényi ital (most rizsital)
  • 1 mokkáskanál napraforgó étolaj

A gluténmentes torta elkészítése:

  • A magozott szilvát főzzük meg vízben a cukorral, sóval csipet őrölt fahéjjal.
  • Érdemes kevergetni, nehogy letapadjon a szilva.
  • Amikor már jól szétesett a szilva, szórjuk bele az agar-agart, és kézi botmixerrel pürésítsük az egészet.
  • Egy percig forraljuk még.
  • Öntsük ki egy kisebb tortaforma aljába.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe megszilárdulni.
  • A Mester Család keksztekercsporához adjuk az olvasztott margarint.
  • Keverjük hozzá a porcukrot, csipet sót.
  • Egy 20 cm átmérőjű tortaforma aljára halmozzuk a keksztekercs keveréket.
  • Formázzuk bele az aljára.
  • Tegyük hűtőszekrénybe ezt is.
  • Készítsük el a „túrókrémet”.
  • A növényi tejfölbe keverjük bele a zselatinport, cukrot.
  • Amíg a zselatin megszívja magát nedvességgel, verjük fel a növényi tejszínhab alternatívát a porcukorral.
  • Amikor kész a hab, kezdjük el melegíteni a növényi tejfölt cukorral, zselatinnal.
  • Addig melegítsük, hogy épp ne forrjon fel a „tejföl”.
  • Egy tálba tegyük bele a „túró”.
  • Reszeljük bele a biocitrom héját, tegyük bele a mákot.
  • Keverjük el óvatosan a forró zselatinos, édes „tejfölt”, a „túrót” és a növényi tejszínhabot is.
  • A kekszalapra halmozzuk a „túrós” krém felét.
  • Arra tegyük a már megdermedt szilvazselé korongot.
  • Halmozzuk rá a maradék „túrókrémet”.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe dermedni, legalább 2 órára.
  • Dermedési, hűlési idő végén készítsük el a csokoládémázat.
  • Olvasszuk fel a margarint.
  • Adjuk hozzá a növényi tejet, és porcukrot.
  • Amikor elolvadt a porcukor, kanalazzuk hozzá a zsírszegény kakaóport.
  • Keverjük el alaposan.
  • A végén csepegtessük hozzé a pár csepp napraforgó étolajat.
  • Ezt a forró csokoládémázat öntsük a megdermedt torta tetejére.
  • Azonnal kanál segítségével egyengessük el a mázat a hideg torta tetején.
  • Siessünk, mert könnyen dermed a máz.
  • Tegyük vissza kicsit a hűtőszekrénybe dermedni.
  • Szeletelve kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítés idő: 1 óra + pihentetés

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet Szilvatöltelékes vegán „túró rudi”
gluténmentes tortában
Energia 34647 kJ / 8269 kcal 1924 kJ / 459 kcal
Zsír 502 g 27,9 g
  amelyből telített zsírsavak 302,7 g 16,8 g
Szénhidrát 822,2 g 45,7 g
  amelyből cukrok 731,4 g 40,6 g
Rost 58,1 g 3,2 g
Fehérje 56,0 g 3,1 g
8,79 g 0,49 g

A túrós gluténmentes torta receprt tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes túróruditrorta recept

Kategória: , ,