Szilvatöltelékes vegán „túró rudi” gluténmentes torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy rögös túrós gluténmentes torta recepttel bővült.
Sütés- tojás, glutén és tejmentes tortát készítettem. Az ötletet a jól ismert mákos, szilvalekváros túró rudi adta. Vegán rögös krémet édesítettem, szórtam meg mákkal. Töltelék szilva lett, a torta alapja pedig keksztekercspor. Tetejére mi más is kerülhetett volna, mint fénylő csokoládémáz.
Hozzávalók (18 szelethez):
Torta alapja:
- 200 g Mester Család kakaós gluténmentes keksztekercspor
- 100 g olvasztott Venusz margarin
- 30 g porcukor
- csipet só
Szilvatöltelék:
„Túró töltelék”
- 300 ml növényi tejfölhelyettesítő
- 200 ml növényi tejszínalternatíva
- 1 evőkanál porcukor
- 500 g rögös vegán krém (túró alternatíva)
- 1 bio citrom reszelt héja
- 150 g cukor
- csipet só
- 15 g zselatin
- 2 evőkanál mákszem
Csokoládémáz:
- 320 g Venusz margarin
- 400 g porcukor
- 10 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
- 4 evőkanál növényi ital (most rizsital)
- 1 mokkáskanál napraforgó étolaj
A gluténmentes torta elkészítése:
- A magozott szilvát főzzük meg vízben a cukorral, sóval csipet őrölt fahéjjal.
- Érdemes kevergetni, nehogy letapadjon a szilva.
- Amikor már jól szétesett a szilva, szórjuk bele az agar-agart, és kézi botmixerrel pürésítsük az egészet.
- Egy percig forraljuk még.
- Öntsük ki egy kisebb tortaforma aljába.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe megszilárdulni.
- A Mester Család keksztekercsporához adjuk az olvasztott margarint.
- Keverjük hozzá a porcukrot, csipet sót.
- Egy 20 cm átmérőjű tortaforma aljára halmozzuk a keksztekercs keveréket.
- Formázzuk bele az aljára.
- Tegyük hűtőszekrénybe ezt is.
- Készítsük el a „túrókrémet”.
- A növényi tejfölbe keverjük bele a zselatinport, cukrot.
- Amíg a zselatin megszívja magát nedvességgel, verjük fel a növényi tejszínhab alternatívát a porcukorral.
- Amikor kész a hab, kezdjük el melegíteni a növényi tejfölt cukorral, zselatinnal.
- Addig melegítsük, hogy épp ne forrjon fel a „tejföl”.
- Egy tálba tegyük bele a „túró”.
- Reszeljük bele a biocitrom héját, tegyük bele a mákot.
- Keverjük el óvatosan a forró zselatinos, édes „tejfölt”, a „túrót” és a növényi tejszínhabot is.
- A kekszalapra halmozzuk a „túrós” krém felét.
- Arra tegyük a már megdermedt szilvazselé korongot.
- Halmozzuk rá a maradék „túrókrémet”.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe dermedni, legalább 2 órára.
- Dermedési, hűlési idő végén készítsük el a csokoládémázat.
- Olvasszuk fel a margarint.
- Adjuk hozzá a növényi tejet, és porcukrot.
- Amikor elolvadt a porcukor, kanalazzuk hozzá a zsírszegény kakaóport.
- Keverjük el alaposan.
- A végén csepegtessük hozzé a pár csepp napraforgó étolajat.
- Ezt a forró csokoládémázat öntsük a megdermedt torta tetejére.
- Azonnal kanál segítségével egyengessük el a mázat a hideg torta tetején.
- Siessünk, mert könnyen dermed a máz.
- Tegyük vissza kicsit a hűtőszekrénybe dermedni.
- Szeletelve kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés idő: 1 óra + pihentetés
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet Szilvatöltelékes vegán „túró rudi” gluténmentes tortában |
Energia | 34647 kJ / 8269 kcal | 1924 kJ / 459 kcal |
Zsír | 502 g | 27,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 302,7 g | 16,8 g |
Szénhidrát | 822,2 g | 45,7 g |
amelyből cukrok | 731,4 g | 40,6 g |
Rost | 58,1 g | 3,2 g |
Fehérje | 56,0 g | 3,1 g |
Só | 8,79 g | 0,49 g |
A túrós gluténmentes torta receprt tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar citrom cukor étolaj fahéj glutén és tejmentes hamis túró kakaópor mák margarin Mester lisztkeverékek növényi habtejszín alternatíva növényi túró alternatíva rizsital só sütés nélkül szilva tej - tojás - gluténmentes tejföl alternatíva tojásmentes torta Túró Rudi süti túrótorta recept vegetáriánus víz zselatin