Málnakrémes gluténmentes kakaós csiga
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes málnakrémes kakaós csigával bővült.
Csempésszük vissza a nyár ízét ezzel a finom málnás-kakaós csigával. A málna zamatos íze kifejezetten jól illik a kakaóhoz. Most a tésztájába sem tettem tojást, helyette banán került bele. A tetejüket kentem le azzal. Ezt viszont helyettesíthetjük étolajjal, így teljesen tojásmentes csiguszokat készíthetünk.
Hozzávalók (14 db):
- 100 g zabpehelyliszt
- 300 g It’s us Miklo’s Universal (Alfa-mix)
- 50 g tápiókakeményítő
- 120 g érett banán
- 60 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 60 g olvasztott Ráma Vegán vajhelyettesítő
- 12 g psylium rost útífűmaghéj
- 270 ml víz
- 20 g friss élesztő
- csipet só
Málnás töltelék:
- 250 g fagyasztott málna
- 0,5 dl víz
- 2 teáskanál psylium rost útífűmaghéj őrlemény
- fél citrom reszelt héja
- 1 evőkanál kristálycukor
Kakaós töltelék:
- 4 evőkanál cukor
- 5-6 evőkanál holland kakaópor
Lekenéshez:
- 1 egész tojás a csigák lekenéséhez
- vagy
- 2 evőkanál étolaj és egy evőkanál rizsital
A málnakrémes gluténmentes kakaós csiga elkészítése:
- Langyos vízhez adjuk a cukrot és az élesztőt, a villával összetört érett banánt amit a dagasztógép üstjébe öntjük. Megvárjuk amíg az élesztő beindul.
- Összekeverjük a száraz összetevőket, az olvasztott vajhelyettesítőt is.
- Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
- A tésztát 50 °C fokon kb. 30 percig kelesztjük.
- Addig elkészítjük a málnás tölteléket.
- Felforraljuk a málnát a cukorral, és a reszelt citromhéjjal a kevés vízben.
- Pürésítjük botmixerrel, majd hozzáadjuk az útifűmaghéj őrleményt és még egyet forralunk rajta.
- Gyorsan kihűtjük.
- A megkelt tésztát rizslisztezett sütőpapíron átgyúrjuk, majd pár mm vastagságúra kinyújtjuk.
- Erre kenjük a kihűlt málnakrémet.
- Megszórjuk cukorral, és a holland kakaóporral.
- Feltekerjük a tésztát, kb. két ujjnyi vastagságúra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakom.
- Felvert tojással vagy étolaj és melegített rizstejjel kenjük le.
- Amíg a sütő bemelegszik 180 °C fokra, addig meleg helyen pihentetjük a csigákat.
- 10 percig hőlégkeverés mellett, majd további 15-20 percig alsó-felső sütésen sütjük a tésztát.
- A sütési idő függ a sütőnktől.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes málnakrémes kakaós csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: banán citrom cukor édes élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kakaós csiga gluténmentes zabpehelyliszt It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kakaópor málna psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital só tápiókakeményítő tej tojás uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor