Áfonyás gluténmentes csigák egy óra alatt
KolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb gluténmentes csiga recepttel bővült. Kiváló reggelire és tízóraira is.
Imádom az áfonyát, imádom a csigákat. Millió és egy csigát készítettem már, de áfonyával ízesítettet még nem. Épp itt volt az ideje, hiszen, most frissen is lehet vásárolni a piacokon is áfonyát. a kamra mélyén pedig lapult egy adag áfonyalekvár. Az áfonya fanyarságát ellensúlyozza a csigát tetején lévő reszelt citromhéj. Érdemes elkészíteni, amíg frissen tudjuk beszerezni ezt a gyönyörű kékes gyümölcsöt.
Hozzávalók (12 db áfonyás csigához):
Tészta hozzávalói:
- 250 g Schär mix B bread mix gluténmentes lisztkeverék
- 70 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 50 g cukor
- 20 g olvasztott Ráma Vegán vaj ízű margarin
- ½ evőkanál napraforgó étolaj
- 1 teáskanál útifűmaghéj őrlemény
- csipet só
- 40 g méz
- 18 g friss élesztő
- 280 ml víz
Áfonyás réteg:
- 150 g friss áfonyaszemek
- 3 evőkanál áfonyalekvár
Nyújtáshoz:
- 3-4 evőkanál rizsliszt
Tetejére:
- fél citrom reszelt héja
- 2-3 teáskanál olvasztott Ráma Vegán vaj ízű margarin
- fél citrom frissen facsart leve
- 4-5 evőkanál porcukor (amennyit felvesz a máz)
Az áfonyás gluténmentes csigák elkészítése:
- Mérjük ki a liszteket, a sót, a cukrot, útifűmaghéjat a száraz hozzávalókat a tésztához.
- Ezeket a száraz alapanyagokat keverjük össze.
- A mézhez keverjünk 18 g friss élesztőt, 80 ml vizet és az összekevert tésztából 100 g lisztet.
- Langyos, huzatmentes helyen futtassuk fel az élesztőt.
- Ha felfutott az élesztő, akkor adjuk hozzá a maradék lisztet, vizet és az olvasztott margarint, olajat.
- Alaposan keverjük, dagasszuk össze a tésztánkat.
- Tegyük félre megkelni.
- 20 perc alatt meg is kel.
- Rizslisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát vékonyra.
- Kenjük meg áfonyalekvárral, és a megmosott áfonyák zömével szórjuk meg a lekváros tésztát.
- Ha nagyok a gyümölcsszemek, akkor vágjuk ketté azokat.
- Maradék pár darabot hagyjunk meg dekorációnak.
- Tekerjük fel a tésztát.
- Két ujjnyi vastagságú csigákat szeleteljünk a tésztából.
- Tegyük egy tepsibe, amit előzőleg kivajazunk.
- Hagyjuk állni még a tésztát a tepsiben, hogy kicsit újra megkeljenek.
- Előmelegített 190 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- Még forrón reszeljünk rá kezeletlen héjú citromhéjat.
- Hagyjuk teljesen kihűlni a csigákat!
- Olvasszuk fel a maradék Ráma margarint, és keverjük el a frissen facsart citromlevet, és a porcukrot.
- Viszonylag folyós, de mégis egyben maradó mázt kell, hogy kapjunk.
- Ezzel díszítsük fel a csigákat.
- A félretett áfonyaszemekkel dekoráljuk ki a csigáinkat.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. Áfonyás csigában |
Energia |
8992 kJ / 2142 kcal |
1124 kJ / 268 kcal |
Zsír |
33,0 g |
4,1 g |
amelyből telített zsírsavak |
7,2 g |
0,9 g |
Szénhidrát |
425,2 g |
53,2 g |
amelyből cukrok |
168,0 g |
21, g |
Rost |
27,8 g |
3,5 g |
Fehérje |
22,4 g |
2,8 g |
Só |
3,16 g |
0,40 g |
Az áfonyás csiga receptünk tejmentes így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik a gluténmentes diétás étredjükbe.
Az áfonyás gluténmentes csiga recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonya áfonyalekvár citrom cukor édes élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kakaós csiga gluténmentes zabpehelyliszt lisztkeverék margarin méz porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsliszt Schär Mix B só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai víz vörös áfonya