Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes leopárdkalács Air freyerben sütve

kalács recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes leopárdkaláccsal lepett meg minket.

Régóta szerettem volna megsütni ezt a kalácsot. Igaz van egy trikolor kalács receptem az oldalon, azt alakítottam át, és formáztam meg. Csak fantázia kellett hozzá 🙂. Íme ahogy én készítem.

Hozzávalók (12 szelet):

  • 450 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 12 g psyllium rost útifűmaghéj vagy bambuszrost liszt
  • 5 g só
  • 70 g cukor
  • 5 g vaníliás cukor
  • 7 g porélesztő
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 385 g tej vagy növényi alternatíva
  • 1 db M-es tojás
  • 70 g ricotta sajt vagy növényi alternatíva (pl. joghurt, vegaföl, mascarpone)
  • 1 x 10 g kakaópor
  • 1 x 20 g kakaópor

Tetejére:

  • 20 g tej vagy növényi alternatíva
  • 10 g étolaj

A gluténmentes leopárd kalács elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat, a kakaópor kivételével, dagasztó tálba mérem, elkeverem.
  • Ezután hozzáadom a tojást, ricottát, olvasztott vajat, és a langyos tejet.
  • Dagasztó géppel összeállítom a tésztát.
  • Akkor jó ha puha tapintású, elválik az edény falától.
  • Ekkor elfelezem a tésztát, egyik gombócot félre teszem.
  • Másik gombóc tésztát újra elfelezem, egyikhez 10 g kakaóport keverek, másikhoz 20 g kakaóport.
  • Így lett egy fehér, egy sötét, és egy nagyon sötét gombóc.
  • Ezután 7 egyforma gombócot gömbölyítek minden színből.
  • Vékonyan hengert sodortam, olyan hosszúra ,amekkora a sütő edény.
  • Az egyik sötét rudat kinyújtom egy keskeny téglalappá, közepére teszem a világosabbat és becsomagolom.
  • Kinyújtom a fehér tésztát, közepére teszem a dupla tésztát, és becsomagolom.
  • Így készítem a többit is, lesz 7 db tészta rudam.
  • Air freyer üstjét sütőpapírral bélelem, vékonyan lekenem olajjal.
  • Belehelyezem a rudakat úgy, hogy alulra 4-et, tetejére 3-at teszek.
  • Lekenem olaj és tej keverékével.
  • Beteszem a gépbe, de nem kapcsolom be.
  • Így kelesztem duplájára, ami lehet egy óra, de több is.
  • Mikor szépen megkelt, 155 °C fokra állítom a hőmérsékletet, 30 percig sütöm.
  • Rácsra borítom, megfordítom, visszahelyezem az üstbe.
  • Újra 155 °C fokra állítom a hőmérsékletet, 15 percig sütöm.
  • Ezután rácson hagyom kihűlni.
  • Nagyon kíváncsi voltam, ezért megvágtam, gyönyörűen látszanak a rétegek 🙂.

Nagyon finom lett. Próbáljátok ki Ti is. Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 

  • Előkészítés, dagasztás, formázás: 20 perc
  • Kelesztés: 60-70 perc
  • Sütés: 45 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes leopárdkalácsban
Energia 12503 kJ /2984 kcal 1042 kJ / 249 kcal
Zsír 101,6 g 8,5 g
  amelyből telített zsírsavak 45,7 g 3,8 g
Szénhidrát 447,3 g 37,3 g
  amelyből cukrok 44,5 g 3,7 g
Rost 37,7 g 3,1 g
Fehérje 50,1 g 4,2 g
10,60 g 0,86 g

A gluténmentes leopárd kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalács recept

gluténmentes leopárd kalács

Kategória: , , ,