Gluténmentes almás fahéjas csiga
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes almás fahéjas csigával bővült.
Szinte fel sem tűnt, hogy már az ősz közepén járunk. Lassan csak az alma marad meg a citrusfélék mellett a piacokon. Jött az ötlet, hogy most hajszálvékony szeletnyi almát tegyek a csigákra, melyek alját bőségesen megszórtam barna cukor, és a fahéj keverékével. Ahogy elkezdett sülni… le sem tudom írni azokat az ínycsiklandozó fahéjas-almás-karamelles illatot.
Hozzávalók (12 db):
- 300 g Mester család Kelt tészta lisztkeverék
- 50 g cukor
- csipet só
- 10 g It’s us útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
- 1 db L-es méretű tojás
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 100 g Vegajó növényi tejföl alternatíva
- 100 ml növényi ital (most rizs)
- 20 g friss élesztő
Töltelék:
- 20 g Ráma margarin
- 1 jó nagy alma, megpucolva
- fél citrom frissen facsart leve
- 3 evőkanál barnacukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- csipet só
Nyújtáshoz:
- 1-2 evőkanál rizsliszt
Lekenni:
- 1 felvert tojás
A gluténmentes almás fahéjas csiga elkészítése:
- A vegán növényi tejfölt és a növényi tejet langyosítsuk meg.
- Tegyünk bele csipet cukrot, majd a friss élesztőt futtassuk fel.
- Addig is mérjük ki a tészta hozzávalóit.
- Keverjük össze a lisztet, cukrot, sót, útifűmaghéjat és az egész tojást.
- Reszeljük bele a citromhéjat.
- Gyorsan pucoljuk meg az almát.
- Majd agy burgonya hámozóval hajszálvékony szeleteket vágjunk az almákból.
- Erre frissen facsart citromlevet tegyünk.
- Forgassuk össze az almával, megakadályozva, hogy az alma megbarnuljon.
- A felfutott élesztőt adjuk a tésztához.
- Alaposan keverjük, dagasszuk össze.
- Amikor már majdnem kész a tészta, öntsük hozzá a napraforgó étolajat, és azzal is keverjük össze.
- Tegyük félre kb. 25-30 percre kelni a tésztát.
- Amikor már megkelt a tészta, szórjunk ki kevés rizslisztet.
- Nyújtsuk ki a tésztát.
- Az olvasztott Ráma margarinnal kenjük le a tésztát.
- Erre szórjuk rá a fahájjal összekevert barnacukrot, csipetnyi sót.
- Ezután pakoljuk meg a tésztát a hajszálvékony almaszeletekkel.
- Vigyázzunk arra, hogy a tészta végén ne legyen almaszelet (kb. 3 cm szélességben), mert akkor nem tudjuk feltekerni.
- Tekerjük fel a tésztát.
- Éles késsel vágjunk kb. 2 ujjnyi vastag szeleteket.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Kenjük le felvert tojással.
- Majd hagyjuk még kelni, kb. 15-20 percen át, letakarva, vagy huzattól védett helyen.
- Ezután egy kis fém edénybe tegyünk vizet, ezt helyezzük a sütőbe, amit előmelegítünk 180 °C-osra.
- Süssük aranybarnára a csigákat kb. 15-18 perc alatt.
- Sütési idő függ a sütőnktől.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. almás fahéjas gluténmentes csigában |
Energia | 9411 kJ / 2246 kcal | 784 kJ / 187 kcal |
Zsír | 67,3 g | 5,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 34,3 g | 2,9 g |
Szénhidrát | 368,5 g | 30,7 g |
amelyből cukrok | 115,4 g | 9,6 g |
Rost | 27,8 g | 2,3 g |
Fehérje | 26,6 g | 2,2 g |
Só | 3,26 g | 0,27 g |
A gluténmentes almás fahéjas csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma citrom cukor édes étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kakaós csiga gyors lisztkeverék margarin Mester Család kelt tészta lisztkeverék Mester lisztkeverékek őrölt fahéj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital rizsliszt só tej tejföl tejföl alternatíva tojás uzsonna és tízórai