Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Narancsos – citrusos – csokis gluténmentes kalács

gluténmentes kalács citrusos receptIri mama idén karácsonyra is készített panettonét, de most egy egyszerűbb kalács receptet is alkotott:

Akinek gondot okoz a panettone elkészítése, itt ez a gluténmentes kalács recept. Íze hasonlít a panettonéra, de mégis más. A sok kandírozott citrom, és narancs héjától, csoki csepptől, igazán szaftos, illatos, aromás lett. Ünnepi alkalomra is tálalható.

Ez a recept tojásmentes, gluténmentes, tejmentesen is elkészíthető!

Hozzávalók (12 szelet kalácshoz):

  • 450 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 10 g útifűmaghéj (psyllium) vagy bambuszrost liszt
  • 2 db narancs reszelt héja
  • 50 g frissen facsart narancs leve
  • 3 g só
  • 70 g cukor
  • 5 g vaníliás cukor
  • 5 g gluténments porélesztő
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 300 g langyos tej vagy növényi alternatíva

Tészta kenéséhez:

  • 90 g ricotta sajt vagy 50 g margarin

Szórásához:

  • 90 g kandírozott narancs héja
  • 70 g kandírozott citrom héja
  • 40 g csoki csepp

Tetejére:

  • 10 g étolaj

A citrusos gluténmentes kalács elkészítése:

  • Dagasztó tálba mérem az összes száraz hozzávalókat, elkeverem. Majd az olvasztott vajat,narancs levét, langyos tej egy részét. Géppel összeállítom a tésztát, közben apránként adagolom a tejet, míg egy közepesen lágy tésztát nem kapok.
  • 10 percig pihentetem, addig gyúrólapot vékonyan leszórom gluténmentes liszttel, 20 cm átmérőjű formába sütőpapírt simítok.
  • Ezután egy nagy téglalappá nyújtom a tésztát. Megkenem a ricottával (vagy tejmentes változatban margarinnal) gazdagon megszórom a citrusok héjával, csoki cseppel.
  • Hosszabbik oldalon feltekerem. Az így kapott hosszú tészta rudat ketté vágom, de nem vágom át teljesen. Vágott felével felfelé, oldalról, mint a csiga vonala, feltekerem. Másik felét, másik oldalán, és egymásra teszem.
  • Az előkészített formába emelem, tetejét lekenem olajjal.
  • Duplájára kelesztem, kb.35-45 perc alatt, majd 180 °C fokos sütőben légkeveréssel, 30 percig sütöm.
  • Rácson hagyom kihűlni.

Tejjel, kakaóval, kávéval, vagy magában, fogyasztva kitűnő finomság. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1,5 – 2 óra

  • Előkészítés, dagasztás, formázás: 20-25 perc
  • Pihentetés: 10 perc
  • Kelesztés: 35-45 perc
  • Sütés: 30-35 perc

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet gluténmentes Narancsos, citrusos, csokis kalácsban

Energia

15566 kJ /3715 kcal

1298 kJ / 310 kcal

Zsír

125,6 g

10,5 g

  amelyből telített zsírsavak

73,5 g

6,1 g

Szénhidrát

583,7 g

48,6 g

  amelyből cukrok

171,2 g

14,3 g

Rost

44,3 g

3,7 g

Fehérje

37,5 g

3,1 g

8,40 g

0,70 g

 

gluténmentes kalács citrusokkal recept

gluténmentes kalács citrusokkal és csokicseppekkel

Kategória: , , ,