Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kakaós csiga, bambuszrosttal

kakaós csiga recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kakaós csigával bővült.

Nagyon régen készítettem már kakaós csigát. Ideje volt tehát leporolnom a régi receptemet, és készíteni finomságot, amit el is vittem magammal suliba, tízóraira. Gondolom, hogy sok gyerek is elvinné ezt a finomságot magával.

Hozzávalók (15 db):

Tészta:

  • 100 g It’s us Mikló’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 200 g It’s us Mimen cirokliszt
  • 100 g It’s us Mikló’s fehérkenyér liszt
  • 50 g It’s us Naturbit tápiókakeményítő
  • 6 g bambuszrostliszt
  • 60 g olvasztott ligamargarin
  • 380 ml langyos víz
  • 60 gramm cukor
  • 12 g útifűmaghéj
  • csipet só
  • 25 g friss budafoki élesztő
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj

Tésztára kenni:

  • 50 g olvasztott Rama margarin
  • 4 evőkanál cukor
  • 5-6 evőkanál zsírszegény holland kakaópor

Lekenni:

  • 2 evőkanál olvasztott Rama margarin

A csigák tetejére:

A gluténmentes kakaós csiga, bambuszrosttal elkészítése:

  • Langyos vízhez adjunk egy csipet cukrot és futassuk fel az élesztőt.
  • Mérjük ki a tészta hozzávalóit. 
  • A tészta száraz összetevőit összekeverjük. 
  • A tészta alapanyagait, a mosott orgona virágszirommal együtt megdagasztjuk a dagasztógép spirálkarjával. 
  • Megkelesztjük a tésztát 50 °C fokos sütőben kb. 30 perc alatt.
  • Amíg kel a tészta olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a cukrot és a zsírszegény kakaóport is.
  • A megdagasztott tésztát rizslisztes sütőpapíron kinyújtjuk.
  • Erre kenjük a kakaóporos-margarinos krémet.
  • Feltekerjük a tésztát, amilyen szorosan csak tudjuk. 
  • Két ujjnyi vastagságú darabokat vágunk belőlük. 
  • Ha kell kicsit formázunk rajtuk. 
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
  • Tetejük és oldalukat lekenjük a felolvasztott margarinnal.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. 
  • A készre sütés előtt a tetejét kenjük le a forró cukros növényi tejitalos keverékkel
  • Tegyük vissza még sülni pár percet.
  • Ha az alja elkezd pirulni, barnulni már kész.
  • Sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat kívánok! 

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. bambuszrostos
gluténmentes kakaós csigában
Energia 13131 kJ / 3134 kcal 875 kJ / 209 kcal
Zsír 123,1 g 8,2 g
  amelyből telített zsírsavak 58,9 g 3,9 g
Szénhidrát 468,3 g 31,2 g
  amelyből cukrok 132,0 g 8,8 g
Rost 47,7 g 3,2 g
Fehérje 16,9 g 1,1 g
2,50 g 0,17 g

A gluténmentes kakaós csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kakaós csiga recept

gluténmentes kakaós csiga, bambuszrosttal

Kategória: , , ,