Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes őszi, sütőtökös cirmos kalács, kovásszal

kalács recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi, sütőtökös cirmos kaláccsal bővült.

Késő ősz van. Már javában tart a sütőtök szezon. Szinte minden formában imádom, de most kalácsba tettem. Ízesítettem mézeskalács fűszerkeverékkel. A végeredmény mennyei. Igazán ajánlom, hiszen a hozzávaló sütőtök már mindenhol beszerezhető.

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

  • 50 g érett gluténmentes kovász
  • 35 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
  • 30 g Mimen cirokliszt
  • 20 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelyliszt
  • 10 g méz
  • 25 g cukor
  • 60 ml langyos víz

Tésztához:

  • előbbi érett gluténmentes kovászból
  • 300 ml langyos víz
  • 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • csipet só
  • 220 g cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 100 g Mimen cirokliszt
  • 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 50 g It’s us Mikló’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • ízlés szerint vanília kivonat
  • 50 g It’s us Miklos’s univerzális lisztkeverék
  • 70 g It’s us Naturbit zabpehelyliszt
  • 80 g sütőtök
  • 3 teáskanál Lucullus mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 tojássárgája
  • 50 g olvasztott növényi vajalternatíva
  • 6 evőkanál étolaj 

Tetejére:

A gluténmentes őszi, sütőtökös cirmos kalács, kovásszal elkészítése:

  • Az érett kovászt készítsük el.
  • Hozzávalókat alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
  • Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
  • Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 2 óra is)
  • Amíg az előtészta „éledezik”, addig a sütőtököt süssük meg mikrohullámú sütőben.
  • Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászt fogjuk felhasználni.
  • Mérjük ki a langyos vizet.
  • Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat és a csipet só.
  • Keverjük el alaposan, csomómentesre.
  • Adagoljuk hozzá a liszteket.
  • Mérjük bele a kész érett kovászt.
  • Üssük bele a kettő tojássárgáját.
  • Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
  • Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
  • Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
  • Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
  • Gyúrjuk össze.
  • Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá.
  • Szedjük kettő részre a tésztát.
  • Egy kisebb és egy nagyobb darabra.
  • A kisebb darabhoz adjuk a már kihűlt, villával összetört sütőtököt.
  • Szórjuk bele a mézeskalács fűszerkeveréket is.
  • Gyúrjuk össze.
  • Először a nagyobb tésztát vékonyan olajozott felületen nyújtsuk ki.
  • Majd nyújtsuk ki a sütőtökös, fűszeres tésztát is.
  • Tegyük rá a nagyobb tésztára.
  • Hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
  • Majd tekerjük fel, és óvatosan hengergessük meg az egészet.
  • Daráljuk nagyobb darabosra le a pekándiót.
  • Ebben forgassuk át a tésztahengert.
  • Egy nagyobb kenyérsütő formában fogjuk keleszteni a kalácsot.
  • Ezt sütőpapírral béleljük ki, és tegyük bele a tésztát.
  • Kissé egyengessük el.
  • Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni tésztát!) 
  • Tegyük be egész éjjelre kelni a hűtőszekrénybe.
  • Majd kb. 8 óra múlva vegyük ki, tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, és gyönyörűen életre kelt a kalács, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
  • Kb. 45 perc alatt készre sül.
  • Azért is kelesztettük olyan sokáig, hogy biztosan megemelkedjen a tészta.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Teljesen kihűlve szeleteljük, tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 8 óra pihentetés hűtőszekrényben, szobamelegen 3 óra, 45 perc sütés

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes őszi, sütőtökös
cirmos kalácsban, kovásszal
Energia 18067 kJ / 4312 kcal 1505 kJ / 359 kcal
Zsír 167,0 g 13,9 g
  amelyből telített zsírsavak 40,8 g 3,4 g
Szénhidrát 636,6 g 53,1 g
  amelyből cukrok 284,6 g 23,7 g
Rost 52,5 g 4,4 g
Fehérje 36,3 g 3,0 g
2,2 g 0,16 g

A gluténmentes őszi, sütőtökös cirmos kalács, kovásszal tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalács recept

gluténmentes őszi, sütőtökös cirmos kalács, kovásszal

Kategória: , , ,