Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes újkáposztás pogácsa

pogácsa recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes újkáposztás pogácsával bővült.

Végre eljött az új káposzta szezonja is. Imádom ilyenkor (is) a káposztát. Ekkor még szinte teljesen édes, roppanós. Pillanatok alatt összeesik egy kevés hő hatására is. A friss, majd még majdnem meleg káposztás pogácsa ízénél illatánál talán nincs is finomabb. Sok borssal a legfinomabb.

Hozzávalók (22 db):

Káposztához:

  • 550 g újkáposzta
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 2 evőkanál napraforgó étolaj
  • 50 ml víz
  • csipet cukor
  • 2 teáskanál só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors (még több bors)

Tésztához:

  • 70 g It’s us mimen Cirok pékáru gluténmentes lisztkeverék
  • 250 g It’s us fehérkenyér liszt
  • 100 g It’s us Mikló’s universal mix lisztkeverék
  • 80 g It’s us Mikló’s univerzal mix plus lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
  • 8 g It’s us bambuszrost
  • 9 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
  • 1 db tojás 
  • 300 ml víz
  • 3 evőkanál napraforgó étolaj
  • 22 g élesztő
  • csipet cukor

Tetejére:

  • 1 egész felvert tojás
  • ízlés szerint frissen őrölt bors

A gluténmentes újkáposztás pogácsa elkészítése:

  • Az újkáposztát vágjuk apróra.
  • A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra.
  • Az étolajon és a sertészsíron kezdjük el megpárolni.
  • Amikor már szépen üvegesedik a hagyma, adjuk hozzá a felvágott káposztát.
  • Szórjuk meg a cukorral, sóval és a frissen őrölt borssal.
  • Öntsük bele a vizet.
  • Pároljuk készre.
  • Addig a vízből vegyünk ki 50 ml-t, langyosítsuk meg.
  • Szórjunk bele csipet cukrot.
  • Adjuk hozzá a friss élesztőt.
  • Mérjük ki a liszteket.
  • Egy tálba szórjuk bele valamennyi száraz hozzávalót.
  • Üssük bele az egész tojást is.
  • A felfutott élesztőt öntsük a lisztekhez.
  • Adjuk hozzá fokozatosan a vizet.
  • Kesztyűvel a legjobb dolgoznunk.
  • Adjuk hozzá a megpárolódott káposztát.
  • Gyúrjuk össze az egészet.
  • A tészta inkább ragadni fog, de az étolaj hozzáadása után könnyebben kezelhető lesz.
  • Olajos felületen nyújtsuk ki a tésztát.
  • Pogácsa szaggató segítségével szaggassuk ki a pogácsát.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kiszaggatott pogácsákat.
  • Takarjuk le, és kelesszük huzatmentes, langyos helyen.
  • Kb. 30 perc elteltével a felvert tojással kenjük le a tetejüket.
  • Frissen őrölt borssal meghinthetjük a tetejét.
  • Előmelegített 200 °C fokos fokos sütőben süssük készre.
  • Kb. 25-30 perc elteltével készen is lesznek a pogácsák.
  • Kihűlve, langyosan tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 30 perc + kelesztés és sütés 30 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes újkáposztás pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pogácsa recept

gluténmentes újkáposztás pogácsa

Kategória: , , ,