Gluténmentes fánkkal készült pohár desszert
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes fánkkal készült pohár desszerttel bővült.
Család valami édességet szeretett volna. Ricotta fánkot nagyon szeretjük, de most kicsit változtattam rajta. Ilyen finom desszertet nem mostanában készítettem.
Hozzávalók (6 nagy kehely):
Tésztához:
- 250 ricotta sajt
- 2 db M-es méretű tojás (100 g héja nélkül a súlya)
- 35 g cukor
- csipet só
- 1 db narancs reszelt héja és leve
- 100 g Schär Mix IT univerzális lisztkeverék
- 100 g Doves farm self raising lisztkeverék
- 2 g sütőpor
- 5 g útifűmaghéj
- 130 g natúr joghurt
- 2 dl étolaj a sütéshez
Krémhez:
- 250 g mascarpone sajt
- 200 g tejszín
- pár csepp vanília aroma
- 7 g vaníliás cukor
- 500 g friss eper
A gluténmentes fánkkal készült pohár desszert elkészítése:
- Tésztához a ricottát, tojásokkal elkeverem.
- Hozzáadom a cukrot, sót, narancs reszelt héját és levét, simára keverem.
- Ezután a liszteket, sütőporral, útifűmaghéjjal dolgozom össze.
- Végül a joghurttal közepesen lágy tésztát készítek.
- Kicsi, mély serpenyőben olajat melegítek.
- Két evőkanál segítségével, diónyi kis darabokat teszek az olajba.
- Ne legyen forró, mert meg ég a tészta, belül nyers marad.
- Ha jól dolgozunk maguktól fordulnak meg a fánkok.
- Szép aranyszínűre sütöm.
- Nem szívja magába az olajat.
- Ebből a tésztából 35 db fánk készült.
- Krémhez a mascarponet vanília aromát, vaníliás cukorral habosra keverem.
- Beleteszem a tejszínt, könnyű habos krémet készítek.
- Epret megmosom, kisebb, nagyobb darabokra vágom.
- Ezután összeállítom a desszertet.
- Nagy kelyhekbe előbb egy kanál krémet teszek, bele egy rétegben a kisült fánkokat.
- Közé eper darabokat.
- Újra krém, stb. míg a kehely megtelik.
- Tetejét eperrel díszítettem.
- Azonnal fogyasztható.
- Ha ettetek finomat….hm. Próbáljátok ki Ti is.
Jó étvágyat kívánok .
Előkészítési idő: 50-60 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes fánkkal készült pohár desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor Doves farm lisztkeverék édes eper étolaj gyors joghurt mascarpone narancs poharas desszertek psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli ricotta sajt Schär Mix it só sütőpor tejszín tojás uzsonna és tízórai vanília aroma vaníliás cukor