Dutch baby kicsit másképp – azaz sütőben sült gluténmentes palacsinta
Na de mi is ez a finomság? Nem más mint a németek sütőben sült esetünkben gluténmentes palacsintája, ami általában édes feltéttel készül. Zóra viszont gondolt az inzulinrezisztenciásokra is, így sósan álmodta meg ezt a különleges finomságot. Készítsétek el hétvégén villásreggelihez!
- 60 g kölesliszt
- 20 g lenmagliszt
- 2 dl 1,5%-os * tej
- 2 db közepes méretű tojás (M-es)
- só, bors ízlés szerint
- 10 g * vaj
Feltéthez:
- 100 g fagyasztott vagy friss spenót (kb. 4 db fagyasztott golyó)
- 1 dl 10%-os * főzőtejszín
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, bors, bazsalikom ízlés szerint
- 40 g * camembert sajt
- 3 db közepes méretű tojás (M-es)
* Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejtermékeket!
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 °C fokra.
- A tésztához a tojásokat egyesével üssük fel, majd keverjük habosra. Adjuk hozzá a tejet is. Szitáljuk rá a liszteket, ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint, majd keverjük simára. Egy sütőálló serpenyőt (legjobb egy vasedény), tegyük a tűzre, olvasszuk fel benne a vajat, majd kenjük alaposan szét egy ecset segítségével. A kész tésztát öntsük a felforrósított vajra, majd tegyük a sütőbe és 10 perc alatt süssük félkészre.
- A feltéthez a spenótot tegyük egy lábosba, olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a tejszínt, ízesítsük átnyomott fokhagymával, sóval, borssal és friss vagy szárított bazsalikommal. Ízlés szerint tehetünk bele bazsalikompestot is.
- A tésztát vegyük ki a sütőből (nagyon vigyázzunk, mert a tepsi nyele is forró lesz!), majd egyengessük el rajta a spenótot úgy, hogy kisebb mélyedéseket készítünk a tojások számára. Óvatosan üssük bele a tojásokat, szórjuk meg sóval, kevés borssal, majd nyomkodjuk bele a kis kockákra vágott sajtdarabokat is.
- Tegyük vissza a sütőbe, majd süssük készre úgy, hogy a fehérje már szilárd legyen, de a sárgája még enyhé folyós.
- Friss salátával, paradicsommal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy főre:
Energia | 550 kcal/ 2299 kJ |
Fehérje | 29 g |
Zsír | 32,6 g |
Szénhidrát | 31,2 g |
Élelmi rost | 4 g |
A sütőben sült gluténmentes palacsinta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg
- Recept címke: 30 perc alatt bazsalikom bors camembert sajt fokhagyma IR barát GM receptek lenmagliszt palacsinta só spenót tej tejszín tojás vaj