Ez tényleg Íz-lik – mákos, diós bejgli gluténmentesen
Mákos, diós bejgli gluténmentesen
Hosszú évek óta készülök az első bejglim megsütésére. Mindig találtam kifogásokat: amíg ehettünk glutént, jó nekünk a bolti, a mamáénak pedig úgy sincs párja. Mióta diétázunk, egyszer vettünk boltit és megbeszéltük Sárámmal, nem is szeretjük a bejglit. Persze minden évben elhatároztam, na, majd most, de be kell valljam, tartottam tőle. Kireped, meg kiszárad, meg macerás és egyáltalán kell ez nekünk…. Most vettem egy nagy levegőt és azt mondtam: az idén nem lesz karácsony bejgli nélkül. Jöhet a karácsony, mert van bejglink! Nem is akármilyen bejglink!!! Rengeteg töltelékes, eszméletlen finom, puha, bejglink. A férjem mákimádó, ahogy levágtuk az első szeletet megjegyezte: na, végre sütöttél valamit nekem is, ahogy én szeretem.
Az első tekercsnek azt sem tudtam, hogy álljak neki, fogalmam sem volt mennyire kell nyújtani, milyen hosszú legyen. Aztán nyújtottam, sodortam, méregettem, pont keresztbe férjen be a nagy gáz tepsibe. Lányos zavaromban elfelejtettem lisztet szórni alá, ez picit odaragadt, ahogy tekertem már repedt. A többinél ezt a hibát nem követtem el. Ez kicsit tovább repedt sülés közben. Van még egy repedtke, az a maradék tésztás, pici rúd. A többi szép, egészséges, tökéletes, repedés mentes.
Kérdezték mit csinálok ennyi bejglivel: megesszük. De nem most, hanem karácsonykor. 4 rudat fóliába csomagolok és berakom a mélyhűtőbe, majd szenteste előveszem.
A gluténmentes bejgli tésztája:
- 750 g gluténmentes lisztkeverék összesen:
- 375 g Barbara kelt tésztákhoz és kenyérhez
- 375 g Mester házi kenyérliszt
- 150 g ORGRAN, gluténmentes gluténpótló por
- 330 g Rama margarin,
- 70 g sertészsír
- 2 közepes (M-es) méretű egész tojás,
- 100 g kristálycukor,
- 1 csomag szárított Dr.Oetker Élesztő,
- 30 ml 2,8%-os tej,
- 1 csipet só.
- 300 g darált mák,
- 200 g kristálycukor,
- 50 g mazsola,
- 50 g gluténmentes zsemlemorzsa,
- 30 ml 2,8%-os tej,
- 2 evőkanál szilva vagy baracklekvár,
- ½ citrom reszelt héja,
- 1 csomag Dr. Oetker Vaníliás cukor,
- 1 kávéskanál fahéj
Töltelék – diós:
- 300 g darált dió,
- 200 g kristálycukor,
- 50 g mazsola,
- 100 g gluténmentes zsemlemorzsa,
- 22 ml víz,
- ½ citrom reszelt héja,
- 1 csomag Dr.Oetker Vaníliás cukor
Elkészítése
- A tésztához az élesztőt a tejben felfuttatjuk, a margarint és a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, gluténpótló porral és a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
- 6 darab 270 g-os gombócot formázunk belőle és 1 órán át hűtőben pihentetjük. (lesz egy kis maradék tészta, ez egy pici, kóstoló rúdnak)
- Közben elkészítjük a töltelékeket: a dióshoz a vizet, illetve a mákoshoz a tejet a cukorral és a mazsolával felforraljuk, majd a többi hozzávalót belekeverjük és kihűtjük.
- A tésztát kinyújtjuk és egy – egy lapra 270 g tölteléket terítünk el.
- A rövidebbik oldalait picit ráhajtjuk a töltelékre és a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük.
- A feltekert rudakat lekenjük tojássárgájával, hideg helyen pihentetjük, amíg a tojás rászárad. Ezután egész tojással kenjük le, majd ha az is rászáradt, akkor tojásfehérjével kenjük le és megszurkáljuk egészen a rúd aljáig. Én ehhez hurkapálcikát használtam segédeszköznek.
Ha a harmadik réteg is rászáradt, 170 °C fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Nehézségi színt: haladó
Elkészítési idő: 180 perc + pihentetés
- tészta összeállítása 15 perc
- pihentetés 60 perc
- összeállítás 30 perc
- száradás kb. 40-60 perc
- sütési idő 40 perc.
Mennyiség
6 nagy rúd és 1 egy kicsi (3 egész mákos, 3 egész diós és a picihez a mákos töltelékből volt maradékom)
Tápanyagtartalom | az egész tésztában (6 rúdhoz) | 1 rúd tésztában (270 g) |
Energia | 5909 kcal / 24640 kJ | 985 kcal / 4107 kJ |
Fehérje | 59,2 g | 9,9 g |
Zsír | 233,6 g | 38,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 67,2 g | 11,2 g |
Szénhidrát | 852,3 g | 142,1 g |
amelyből cukrok | 105,7 g | 17,6 g |
Rost | 47,4 g | 5,3 g |
A gluténmentes bejgli részletes tápérték adatai:
Tápanyagtartalom | 3 rúd mákosban |
1 rúd mákosban |
1 rúd mákosban 12 szeletkor, 1 darabban |
3 rúd diósban |
1 rúd diósban |
1 rúd diósban 12 szeletkor, 1 darabban |
Energia | 5876 kcal / 24503 kJ |
1959 kcal / 8169 kJ |
163 kcal / 680 kJ |
6370 kcal / 26563 kJ |
2123 kcal / 8854 kJ |
177 kcal / 738 kJ |
Fehérje | 97,1 g | 32,4 g | 2,7 g | 79,6 g | 26,5 g | 1,4 g |
Zsír | 234,0 g | 78,0 g | 6,5 g | 317,0 g | 105,7 g | 8,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 48,9 g | 16,3 g | 1,4 g | 51,6 g | 17,2 g | 1,4 g |
Szénhidrát | 805,2 g | 268,4 g | 22,4 g | 755,0 g | 251,7 g | 21,0 g |
amelyből cukrok | 326,5 g | 108,8 g | 9,1 g | 299,1 g | 9,97 g | 8,3 g |
Rost | 19,3 g | 6,4 g | 0,6 g | 38,8 g | 12,9 g | 1,1 g |
A gluténmentes bejgli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A receptet Kohári Éva, a Gluténmentes Íz-Lik rovat háziasszonya készítette el.
- Recept címke: Barbara gluténmentes lisztkeverék bejgli receptek citrom cukor dió élesztő gluténmentes zsemlemorzsa karácsonyi GM receptek margarin mazsola mék Mester Család gluténmentes kenyérliszt Mester lisztkeverékek Orgran lisztkeverék őrölt fahéj sárgabarack lekvár só tej tojás vaníliás cukor zsír